Noviteti
0

FOTO / Novi Chevrolet Aveo udoban, svjež i dinamičan

Sarajevo-x.com
Prije predstavljanja iznimno uspješnog modela Cruze, Aveo je bio Chevroletov globalno najbolje prodavani automobil. Posve novi Aveo, koji će se naći u prodaji ovog ljeta, dizajniran je kako bi nastavio uspjeh svog prethodnika na iznimno konkurentnom tržištu malih automobila.

Na tržištu će biti u ponudi kao peterovratni model i limuzina. Obje verzije ponudit će izvrsne vozne karakteristike i upravljanje, sportski i profinjen dizajn, prostranost i malu potrošnju goriva.

Jednako koristan prilikom svakodnevnog putovanja na posao i s posla kao i vikendom u vožnji izvan grada, novi Aveo je privlačan izbor za sve mlade vozače i ljubitelje dobrog stila – a usklađen je s dizajnom novih Chevroletovih modela koji će biti predstavljeni do kraja 2011, godine u kojoj Chevrolet slavi svoju stogodišnjicu.

Posljednje izdanje Avea je posve novi automobil koji uključuje u potpunosti redizajniranu vanjštinu i putničku kabinu, novo podvozje i strukturu karoserije kao i nadograđenu ponudu štedljivih motora s niskom emisijom štetnih plinova.

Aveo je konstruiran kako bi svakodnevnu vožnju u malom automobilu učinio dinamičnijim i ugodnijim iskustvom, uz istovremeno pružanje praktičnih i realnih rješenja. Inženjeri su razvili posve novo podvozje za Aveo koje je među najkrućim u svojem segmentu te je usklađeno potrebama evropskih kupaca.

Sa sportskom vanjštinom koja odražava Chevroletovu globalnu dizajnersku filozofiju, posve novi Chevrolet Aveo sviđa se mladima kao i mladima u srcu. Ovo vrijedi za obje izvedbe, no posebno za peterovratni model s njegovim agresivnim i skladnim linijama karoserije. Četverovratna verzija, namijenjena mladim porodicama, donosi ozbiljniji i luksuzniji osjećaj.

"U mnogim regijama Evrope, posebno dijelovima južne i istočne Evrope, male limuzine igraju vrlo važnu ulogu jer ih često kupuju porodice koje imaju samo jedan automobil u kućanstvu“, rekao je Wayne Brannon, predsjednik i izvršni direktor Chevrolet Evrope, objašnjavajući značenje četverovratne izvedbe Avea unutar Chevroletovog portfelja proizvoda.

Savršena vožnja i držanje ceste

Sportsko iskustvo vožnje kakvo pruža novi Aveo ključna je značajka koja pridonosi privlačnosti ovog automobila. Čine ga posebno kruta integralna struktura karoserije poznata kao BFI s gornjim dijelom karoserije i okvirom konstruiranim u jednom dijelu čime se osigurava učinkovitija i čvršća struktura. Napredni čelici korišteni pri konstrukciji novog Avea imaju znatno veću čvrstoću i otpornost na naprezanja, a time je poboljšana sigurnost putnika.

Prednji ovjes tipa McPherson s oprugama i balans-štangom te torzijska polukruta osovina straga pružaju uravnoteženu i stabilnu vožnju. Izvanredan odziv ovog vozila vozaču dodatno je povećan sistemom elektroničke kontrole stabilnosti (ESC) te električnim servom na upravljačkom stupu (EPS) koji je dostupan na modelima opremljenima 1.2 benzinskim i 1.3-litarskim dizelskim motorom. Ovaj sofisticiran pomoćni sistem uključuje kompenzator koji garantuje konzistentno precizno upravljanje tokom čitavog radnog vijeka vozila.

Aveova čvrsta integralna struktura karoserije i okvira također je ključna za njegove visoke sigurnosne performanse. U slučaju nesreće krov može nositi 4,2 puta masu čitavog automobila. Pažljivo ugođen skup senzora povezan je sa šest zračnih jastuka, koliko ih dolazi u standardnoj opremi u Evropi (osim kod ulaznog modela za tržišta država izvan EU), zajedno s četverokanalnim ABS-om s pomoći pri kočenju. Osim toga, vozač može aktivirati tempomat sa značajkom graničnika brzine – jednom kada se dosegne maksimalna određena brzina, sistem to dojavljuje zvučnim signalom.

Aveo također nudi tiho i opušteno iskustvo vožnje. Profinjene mjere kontrole buke u nekim slučajevima rezultirale su izolacijom koja je do 40% veća nego s prethodno korištenim materijalima i tehnikama.

Dva različita tipa karoserije

Vanjski izgled novog Avea donijet će dašak svježine mladenačkog i sportskog duha u svoj segment. U prednjem dijelu vozila ističe se Aveova velika dvodijelna rešetka s leptir-mašnom smještenom u sredini, nepogrešivo prepoznatljivom kao Chevrolet.

Ključni dizajnerski element karakterističan za Aveo su naglašena i otvorena prednja svjetla inspirirana motociklima koja dolaze bez ikakve zaštite za leće. One su smještene u dvodijelnim cijevima s pozadinom u sjajnoj crnoj boji i hromiranim obrubima. Naglašeni zaobljeni oblici blatobrana, razmak od 114 mm između nosača krova i kratki prevjesi daju peterovratnom modelu čvrst i samopouzdan stav.

Kao u slučaju Chevrolet Sparka, kvake na stražnjim vratima peterovratnog modela smještene su u gornjem dijelu vrata i stvaraju dojam kupea. Stražnja svjetla verzije s pet vrata nemaju poklopac za leće i skladno se dopunjuju s dizajnom prednjeg dijela vozila. Kao suprotnost, stražnja svjetla četverovratnog modela obgrljena su dvodijelnim lećama. Limuzina je inače 350 mm duža od peterovratne verzije, koja je duga 4.039 mm.

Svi kotači dolaze s Chevroletovim prepoznatljivim peterokrakim dizajnom te su dostupni u sljedećim dimenzijama i izvedbama: 14-inčni čelični, 15-inčni čelični i aluminijski, kao i 16 i 17-inčni aluminijski.

Sportski sofisticirana unutrašnjost

Velika pažnja posvećena detaljima u dizajnu Aveove putničke kabine rezultirala je dojmom luksuznosti izvedbe koja je karakteristična za vozila iz višeg segmenta. Na istom nivou opremljenosti nema razlike između izgleda i stila unutrašnjosti između verzija sa četiri i pet vrata.

Aveov prepoznatljivi dvostruki kokpit posuđen je od Chevrolet Corvette – jednog od najlegendarnijih sportskih automobila na svijetu. On uključuje još jedan karakterističan dizajnerski element: integriranu ploču s instrumentima koja se vizualno proteže od vrata vozača do vrata suvozača, iz koje se s lijeve i desne strane izdižu otvori klimatizacije.

Grupa instrumenata dalje prati temu motocikla koja je prisutna u vanjskom dizajnu: tu je okrugli brzinomjer s digitalnim LCD prikazom. Ledenoplavo pozadinsko osvjetljenje dodaje kabini moderan i stilski dotjeran dojam.

Pametno dizajnirani pretinci za odlaganje ilustriraju pažnju posvećenu detaljima kod novog Avea. Tu su dva pretinca za rukavice uključujući jedan s integriranim USB priključkom, razni mali pretinci i džepovi u vratima, kao i tri držača za čaše sprijeda daju pregršt prostora za spremanje stvari različitih veličina. Svim elektronskim uređajima uključenim u gornji pretinac za rukavice moguće je upravljati putem kontrola na upravljaču ili interfejsa multimedijskog sistema.

Gepek limuzinske izvedbe kapaciteta je 502 litre što ga smješta među najbolje u klasi. S preklopljenim naslonom stražnjeg sjedala u gepek peterovratne verzije može se smjestiti ekvivalent 653 litara prtljage, a to je više nego dovoljno za vikend-izlet ili nabavku u trgovačkom centru.

Učinkoviti i štedljivi pogonski sistemi

Učinkovitost u potrošnji goriva, užitak u vožnji i briga o okolišu bili su glavni kriteriji i vodilje prilikom dizajniranja nove ponude Aveovih motora. 1.6-litarski benzinski motor (115 KS) daje Aveu mogućnost velikog ubrzanja te osjećaj visokih performansi prilikom vožnje nižim brzinama.

Ponuda benzinskih motora također uključuje dvije 1.2-litarske verzije snage 70 i 86 KS, 1.4-litarski motor (100 KS) te 1.6-litarski (115 KS). Naknado će se u ponudi naći i 1.3-litarski turbo dizelski motor – prvi takav u jednom malom Chevroletu na evropskom tržištu – s common-rail ubrizgavanjem goriva, tehnologijom Start/Stop i turbopunjačem s promjenjivom geometrijom.

1.2, 1.4 i 1.6-litarski četverocilindrični benzinski motori imaju upravljanje pomakom bregastih osovina i promjenjiv rad ventila. Njihov blok motora od lijevanog željeza temelji se na šupljoj strukturi. 1.2 i 1.4-litarski motori imaju podnožje od lijevanog željeza koje garantuje čvršću konstrukciju i konsekventno donosi tiši rad i glatkije performanse. Značajka 1.6-litarskog motora je zupčasti remen s intervalom izmjene svakih 10 godina ili 160.000 kilometara.

Potrošnja goriva u kombiniranom krugu iznosi 5,1 litru na 100 km za verziju 1.2-litarskog motora od 86 KS te 6,6 litara na 100 km u slučaju 1.6-litarskog u kombinaciji s manualnim mjenjačem. 1.2-litarski Ecotec benzinski motor emitirat će 119 g ugljičnog dioksida po kilometru.

Aveo će biti Chevroletov prvi mali automobil koji će dolaziti sa šesterostepenim automatskim mjenjačem. Jedna od njegovih najvećih prednosti je smještaj svih brzina na istu os kao kod radilice motora. Među pozitivnim karakteristikama koje donosi ovakva modifikacija su kraće podvozje, niža linija poklopca motora i više prostora u unutrašnjosti.

Novi Chevrolet Aveo u izvedbi s pet vrata u prodaji u Bosni i Hercegovini će se naći krajem juna po cijeni već od 17.000 KM. Najveći interes očekuje se za model s 1.2-litrenim motorom uz paket opreme LS koji uključuje ABS, ESP, šest zračnih jastuka, klima uređaj, električne podizače prednjih stakala, CD-radio MP3, središnje daljinsko zaključavanje. Cijena za navedeni Aveo iznosi 18.200 KM. Četverovratni model dolazi na domaće tržište u julu.