Chevrolet ide punom parom
0

Novi Aveo sa velikim ambicijama

Sarajevo-x.com
Nakon što su na sajmu automobila u Detroitu prikazali Aveo RS konceptni automobil, ali i nakon niza špijunskih fotografija tokom razvoja novog Avea, postaje sve sve jasnije da Chevrolet planira novi i znatno veći korak u napadu evropskih i ostalih velikih tržišta.

Chevrolet Aveo je do sada važio za pristupačan gradski automobil, čiji su argumenti prije svega odličan odnos cijene i ponude opremljenosti i prostora. Uz prosječno dobar dizajn dolazio je i solidan tržišni uspjeh, ali u Chevroletu se nisu htjeli zadovoljiti prosjekom. Tako je u finalnoj fazi razvoja nova generacija Avea, koja će uz dosadašnje prednosti donijeti i odličan dizajn sa kojim se Aveo namjerava nametnuti kao ozbiljan konkurent evropskim automobilima ove klase.

Tako bi prema prvim najavama prednji dio novog Avea trebao u potpunosti pratiti smjernice koje je zadao konceptni RS, što znači da ćemo uskoro gledati izuzetno agresivne Chevrolete sa velikim i oštrim maskama kao i svjetlima koja su dostojna pojave jednog Mitsubishija ili možda čak i Alfa Romea. Naravno, potpun dizajn ne čini samo jedan element, pa će se Aveo isticati i smjelo oblikovanim bokovima koji se ističu širokim blatobranima i linijama koje ističu dinamičan bočni profil.

Naravno, unutrašnjost će proći jednako neophodnu reviziju. Tako će pomalo oskudno i skromno dizajnirano uređenje ustupiti mjesto modernom kokpitu koji obiluje kako opremom tako i modernim linijama i masivnim i kvalitetnijim oblogama koje čine da se vozač i putnici osjećaju udobnije ali i sigurnije u automobilu. Najzanimljiviji detalj svakako će biti instrument tabla, koja bi prema trenutnim najavama trebala biti dizajnirana u stili motociklističkih instrumenata, gdje je bi kao u nekom Porscheu trebao dominirati veliki obrtomjer, dok bi ostali podaci bili ispisani na velikom digitalnom displeju koji je integrisan uz analogni obrtomjer. Ostatak unutrašnjosti biće obilježen modernim linijama, koje otvoreno koketiraju sa dizajnom interijera koje su predstavili Opel i Ford u najnovijim modelima.

Pored estetskih unaprijeđenja novi Aveo bi trebao biti i ukupno mnogo ozbiljniji i dorađeniji automobil, što se prije svega odnosi na kvalitet upotrebljenih dijelova, ali i samu izradu karoserije koja bi trebala obezbjediti veću pasivnu sigurnost, koja u aktuelnom Aveu i nije na posebno visokom nivou. Cijene nove generacije Avea koji bi trebao stići tek 2012. godine još uvijek su nepoznanica, pa iako je neminovno da će biti više u odnosu na aktuelnu generaciju, jasno je da će Chevrolet i dalje biti primoran da i cijenom konkuriše evropskim proizvođačima.