Noviteti
0

Novi Audi A8 kao pravo umjetničko djelo

Sarajevo-x.com
Novi vodeći model Audija dokazuje već poznati slogan marke "Napredak kroz tehniku" svojom aluminijskom karoserijom, snažnim i vrlo učinkovitim motorima, dodatno poboljšanim MMI operativnim sistemom, novim sistemom za pomoć u vožnji, potpuno LED prednjim svjetlima i elegantnom unutrašnjosti majstorskog nivoa izrade.

"Novi Audi A8 je najsportskija limuzina u svom segmentu", kaže Rupert Stadler, predsjednik Upravnog odbora AUDI AG-a. "Predstavlja kombinaciju brojnih funkcija na nov i inteligentan način. Bez premca je u stilskim elementima i kada je u pitanju unutrašnjost."

Nova luksuzna limuzina, koja u salone dolazi u proljeće 2010. godine, tehnički je pravo umjetničko djelo. Njegova elegantna i snažna karoserija je aluminijski Audi Space Frame (ASF), koji teži otprilike 40% manje od iste takve konstrukcije od čelika. Unutrašnjost je privlačna, s novim i prostranim dizajnom te besprijekornom kvalitetom izrade u kojoj je puna pažnja posvećena i najsitnijim detaljima. Udobnost je prvoklasna – od novih, emocijama nabijenog dodatnog osvjetljenja unutrašnjosti do luksuznih sjedala s električnim podešavanjem straga.

Audi A8 predstavlja kombinaciju novog nivoa inteligencije i uzoritog i jednostavnog rada. Njegovo multimedijalno sučelje (MMI) sadrži pionirsku inovaciju: u kombinaciji sa sistemom za navigaciju koji se može naručiti u dodatnoj opremi, ono ima dodirnu podlogu - touchpad. MMI touch komande omogućuju vozaču intuitivno upravljanje mnogim funkcijama: npr. adresa odredišta može se unijeti crtanjem slova na podlogu.

MMI sistem za navigaciju plus umrežen je na potpuno novi način, s naprednim sistemima za pomoć i sigurnost vozača. Prati unaprijed zadanu rutu tokom vožnje i osigurava podatke za upravljačke jedinice automatskog mjenjača, prednjih svjetala i ACC stop & go funkcije pokretanja i zaustavljanja vozila. Viši nivo inteligencije omogućuje tim sistemima prepoznavanje kompletnih scenarija i donošenje odluka za pomoć vozaču. Nova tehnologija uključuje sistem za bolju vidljivost noću prepoznavanjem pješaka, Audi pre sense sistem za zaštitu kao i tokom 2010. godine – prikaz ograničenja brzine.

Još jedno napredno tehnološko rješenje u novom A8 su potpuna LED svjetla, koja koriste svjetlosno emitirajuće diode za sve funkcije osvjetljavanja. Ona ovoj luksuznoj limuzini daju besprijekoran izgled čak i tokom dana, a još su impresivnija kada počne padati mrak. Revolucionarna optika koja se koristi na tim svjetlima znači odmak od klasičnih cjevastih svjetlosnih modula. Potpuno LED prednja svjetla otvaraju novo poglavlje u tehnologiji izrade svjetala.

Novi A8 dolazi na tržište s jednim od dva motora, 4.2 FSI snage 273 kW (372 KS) i 4.2 TDI snage 258 kW (350 KS). Nakon njih uslijedit će 3.0 TDI snage 184 kW (250 KS). Svi motori mogu se pohvaliti većom snagom i većim okretnim momentom - ali manjom potrošnjom goriva, koja se smanjila za 13 do 22 posto, zahvaljujući inteligentnim i učinkovitim tehnologijama kao što su sistem obnavljanja energije i inovativno toplinsko upravljanje.

Druga verzija modela motora 3.0 TDI uslijedit će kasnije. Ima snagu od 150 kW (204 KS), pogon na prednje točkove i troši samo 6,0 litara na 100 km u EU ciklusu vožnje. To odgovara emisiji CO2 od 159 grama po kilometru, što je dosada nedostižna vrijednost u segmentu luksuznih vozila.