Premijera za domaće tržište
0

FOTO / Novi Audi A6 u prodaji za 72 hiljade maraka

Tekst i fotografije: Elvir Zubović
Jučerašnjom premijerom Audi je i zvanično obilježio početak prodaje nove generacije modela A6 na tržištu Bosne i Hercegovine. Mnoštvo novosti, napredne tehnologije i savremeni dizajn opisuju novu "šesticu", te ga opet vraćaju u sam vrh premium klase.

Novi Audi A6 sa sobom donosi inovativna rješenja u svim područjima tehnike kao što su laka karoserija, sportsko podvozje i veliki izbor novih sistema za podršku i pomoć vozaču kao i multimedijalnih uređaja. U ponudi će se također naći bogata paleta motora i mjenjača. Cijena osnovnog modela 2.0 TDI sa šestostepenim ručnim mjenjačem u Bosni i Hercegovini iznosi 71.829KM.

Novi A6 je do 80 kilograma lakši od prethodnika, te do 60 kg od konkurencije, te je postao atleta savršenih proporcija. S lakometalnom konstrukcijom, gdje je uloženo mnogo truda u smanjenje mase vozila, Audi po ko zna koji put definiše nove standarde u prepoznatljivoj premium klasi. Opsežna upotreba aluminija i štednja na masi značajno je utjecala na ukupnu masu, pa je tako na primjer model A6 2.0 TDI težak svega 1.575 kilograma.

Zanimljivo je da je novi A6 nešto kraći od prethodnika, ali je ujedno i širi, zahvaljujući čemu je u unutrašnjosti ponuđeno više prostora za putnike nego prije. Prostrani interijer novog A6 izveden je u sportsko-elegantnom stilu njegovog vanjskog izgleda. Možda najupečatljiviji element unutrašnjeg prostora predstavlja tzv. wrap-around, dekorativni umetak koji okružuje vozača i suvozača. Decentno zaobljena instrumentna ploča postavlja vozača u centar interijera.

Kao i svi modeli ingolstadtske marke, tako se i novi A6 odlikuje logičnom, intuitivnom ergonomijom. Visokoefikasni automatski klima-uređaj i unaprijeđeni MMI radio, dio su serijske opreme. Također, novi A6 je po želji opremljen Head-up-displayem za projekciju važnih informacija na vjetrobranskom staklu. U opciji je dostupan i sistem MMI touch (s touchpadom osjetljivim na dodir) u koji je također uključen integrisani tvrdi disk za navigacijske, telefonske i audio podatke.

Audi je svoj najnoviji model ponudio s pet snažnih i efikasnih motora, i to dva benzinca i tri turbodizelaša, s rasponom snage od 177 KS do 300 KS. Svi oni koriste Audijeve inovativne tehnologije modularne efikasne platforme, tačnije sistem start-stop, rekuperaciju energije kočenja i sistem toplinskog upravljanja. Ujedno istič se podatak da su svi modeli novog A6 štedljiviji od prethodnika, sa 19% nižom potrošnjom goriva u prosjeku.

Najefikasniji motor iz ponude je 2.0 TDI. U kombinaciji sa ručnim mjenjačem ovaj motor ima krajnje suzdržanu potrošnju goriva, u prosjeku 4,9 litara, kao i analogno nisku emisiju štetnog CO2 od 129 grama po kilometru.

Uvođenje A6 hibridne verzije predviđeno je za kasniji period, njegov 2.0 TFSI će zajedno s elektromotorom razvijati snagu od 245 KS, uz sasvim umjerenu potrošnju goriva od tek 6,2 litra na 100 km.

Uz osnovni model pokretan 2.0 TDI motorom od 177 KS koji košta do registracije 71.829 KM, Audi je u Bosni i Hercegovini ponudio novi A6 i sa 3.0 TDI motorom u dvije verzije, sa 204 KS i 245 KS. Slabija verzija uz Multitronic mjenjač košta 85.109 KM, dok snažnija verzija uz sposobniji S-tronic mjenjač košta 94.117 KM.

Ponuda benzinskih modela jednako je bogata, pa je najpristupačniji benzinski A6 pokretan 2.8 FSI motorom od 204 KS koji košta 78.002 KM do registracije. Najskuplji A6 u ponudi je trenutno onaj pokretan 3.0 TFSI motorom od 300 KS i sa quattro pogonom na sve točkove, te S-Tronic mjenjačem, koji sa osnovnom opremom do registracije košta 95.518 KM.