Noviteti
0

Nove umotvorine iz Forda

Klix.ba
Fordova inteligentna istrument tabla
Fordova inteligentna istrument tabla
Fordovi inžinjeri novim telemetrijskim sistemom unose dah budućnosti u automobile današnjice.

Ponosni vlasnici Mondea bi uskoro mogli gledati u budućnost. Fordovi inžinjeri su ovaj porodični automobil iskoristili kao pokusnog kunića, te došli na ideju o novoj instrument tabli veoma sličnoj monitoru kompjutera.

Ovi novi instrumenti zamjenjuju standardne analogne pokazivače tankim tranzistorskim filmom koji omogućuje ugođaj i pogodnosti digitalnog displeja.

Nova instrument tabla i dalje prikazuje sve podatke koji su od velike važnosti prilikom vožnje, kao što su brzinomjer i okretomjer, ali od sada postoji mogućnost promjene displeja u tip satelitske navigacije koja traje djelić sekunde.

Razvoj ovog sistema je trajao pune četiri godine te su glavne smjernice bile što jednostavnije opsluživanje i znatno lagodnija vožnja. Pored pohranjenih elektronskih mapa ovaj sistem posjeduje i opciju tzv. e-ticketa gdje vozač ima mogućnost da rezerviše parking te da na isti način i plati taj parking. “Parking karta” se nakon toga elektronički projicira na displej koji je ugrađen u unutrašnji suncobran. Satelitska navigacija također ima zadatak da upozorava vozača o eventualnim saobraćajnim nesrećama i stanju u saobraćaju na zadanoj putanji. Ovi podaci mogu biti preneseni u ručni PDA uređaj te tako postaju korisni i onda kada se koristite svojim nogama kao prevoznim sredstvom.

Jedini zadatak šefova Forda koji je ostao neispunjen je masovna komercijalizacija i uvođenje u serijsku proizvodnju. Nama ostaje da se nadamo da će ovaj sistem biti iskoristiv na našim prostorima u vrijeme njegovog pojavljivanja na tržištu a do tada: “Putuj Evropo i ne čekaj na nas!”