Ekskluzivno iz Dubaija
0

FOTO / Nova Mercedes B-Klasa na finalnom testiranju

Piše: E.Z.
(Foto: Damir Šubić)
Iako je zvanična svjetska premijera za novu generaciju Mercedesove B-Klase zakazana već za septembar ove godine na sajmu u Frankfurtu, finalna testiranja još uvijek su u toku. Zahvaljujući našem čitaocu, u prilici smo pokazati fotografije zamaskirane testne B-Klase.

Fotografije u prilogu, a koje smo dobili zahvaljujući našem čitaocu, pokazuju B-Klasu koja je još uvijek u potpunosti zamaskirana, a nastale su 9. jula ove godine u Dubaiju. Iako smo ranije mogli vidjeti fotografije B-Klase sa testiranja na drugim lokacijama, i sa manje kamuflaže, te iako je Mercedes-Benz već počeo objavljivati "teaser" fotografije, bila bi šteta da ne pokažemo i ove koje su nastale zahvaljujući oštrom oku našeg čitaoca.

Nova B-Klasa proizvoditi će se na potpuno novoj platformi prilagođenoj prednjem pogonu, koja u Mercedes-Benzu nosi oznaku MFA, te će za razliku od još uvijek aktuelnog modela koji je izrađen na specifičnoj sendvič strukturi, biti zasnovana na klasičnoj samonosećoj konstrukciji, a što će značajno pojednostaviti proizvodnju i smanjiti njene troškove.

Već je i zvanično poznato da je novi model 4.359 mm dugačak, širok 1.786 mm i 1.557 mm visok. Impresivan je podatak o koeficijentu otpora zraka od svega 0,26, a koji je rezultat čak 1.100 sati testiranja u zračnom tunelu. Pored toga, dostupan će biti ECO paket sa manjom visinom od tla, oblogama podvozja i poboljšanim oblogama stakala, a koji smanjuje koeficijent otpora zraka na još impresivnijih 0,24.

Za one koje zanima ipak dinamični ugođaj vožnje Mercedes će ponuditi sportski paket koji je nudi prilagođene amortizere i opruge, "Direct-Steer" sistem i 20 mm niži ovjes.

Ponuda motora biti će sastavljena od raznovrsnih četverocilidarskih jedinica sa prednabijanjem zraka. Tako će 1,6-litreni benzinski motor biti ponuđen u verziji sa 122 KS i 200 Nm, kao i sa 156 KS i 250 Nm okretnog momenta. U ponudi dizelaša tu je 1,8-litarski motor sa 109 KS i 250 Nm okretnog momenta, ali i u verziji sa 136 KS i 300 Nm okretnog momenta. Kasnije će u ponudu biti uvršten 2,0-litreni benzinski motor, čije specifikacije još nisu objavljene.

Mercedes će označiti početak prodaje nove generacije B-klase s naglaskom na snažnije verzije, pa će tek kasnije u ponudu uključiti manje motore, kao i hibridni E-Cell Plus model, potpuno električni E-Cell model, ali i model F-Cell sa gorivim ćelijama.

Za prenos snage biti će ponuđen 6-stepeni ručni i 7-stepeni mjenjač 7G-DCT s dvostrukim kvačilom, s tim da će korisni Stop/Start sistem biti dostupan uz oba mjenjača.

Također, vrlo je izvjesno da će zbog nove konstrukcije i znatno nižeg krova B-Klasa nuditi i znatno više prostora u unutrašnjosti, dok će biti privlačnija zahvaljujući LED svjetlima i na prednjem i na zadnjem dijelu.