Sajam u Los Angelesu
0

Nova Hyundai Sonata stigla u SAD

Sarajevo-x.com
U okviru aktuelnog Sajma automobila u Los Angelesu, Hyundai je premijerno na tržištu SAD-a predstavio novu Sonatu. Podsjećanja radi, model je svjetsku premijeru imao na domaćem tržištu u okviru nedavno održanog južnokorejskog Sajma automobila.

Nova Sonata je opisana kao "fluidna skulptura" zahvaljujući nepravilnim linijama duž bočnih strana. Model nudi vrhunsku tehnologiju izrade, kvalitet i bogatu opremu, što je dovoljno za postavljanje novih standarda u segmentu smatraju u Hyundaiju. Potpuno nova Sonata ne krije azijske korijene, i može se reći da je riječ o "globalnom" dizajnu. Na taj način dobro će se uklopiti na svim tržištima, a opet ostati prepoznatljiva.

Što se tiče tehničkih detalja, karoserija dimenzija 482x183,5x147 cm s međuosovinskim razmakom od obećavajućih 279,5 cm govori da je novi model komforniji, duži, ali i nešto niži od svog prethodnika.

Kada su motori u pitanju, korejsku će izvedbu pokretati 2,0-litarski Theta II MPi benzinski motor sa 165 KS i 202 Nm, uz prosječnu potrošnju od oko 7,8 l/100 km. Uz Koreju, Sonata će se proizvoditi i u američkoj tvornici u Alabami gdje će se ugrađivati i dorađeni 2,4 litarski benzinski motor s direktnim ubrizgavanjem, a predviđen je i hibridni pogon. Oba su motora povezana s novim automatskim 6-stepenim prenosnim sistemom. U Evropi se njen dolazak planira za otprilike godinu dana i to pod nazivom i40, svakako će biti najpopularniji turbo diesel motori.

Cijene za novi Hyundaijev adut još uvijek nisu poznate.

Vezani članci