Noviteti
2

Nova Honda NSX proizvodit će se u SAD-u

Klix.ba
Iz Honde je stiglo saopštenje da će se novi NSX proizvoditi u novoj fabrici u saveznoj državi Ohio (SAD). Investicija u koju je uloženo 70 miliona dolara bit će smještena na prostoru bivšeg Hondinog sjevernoameričkog logističkog centra.

Uz to, treća Hondina fabrika u Ohaju bit će blizu Hondinog američkog odjela za istraživanje i razvoj, što će dodatno olakšati posao oko stvaranja novog Hondinog supersportskog automobila. Novi NSX, na čijem razvoju ponajviše rade dizajneri i inžinjeri američkog odjela za istraživanje i razvoj, u Evropi će se prodavati pod oznakom Honde, dok će na tržištu Sjeverne Amerike nositi oznaku Acura.

Na čelo tima odgovornog za razvoj novog NSX-a, koji bi se na tržištu trebao pojaviti 2015. godine, postavljen je Ted Klaus, a njegov prvi saradnik je Clement D’ Souza.“Nova fabrika bit će unikatna poput automobila koji će se u njoj proizvoditi“, kaže D'Souza. Nova Honda NSX svojim će vlasnicima pružiti jedinstveno vozačko iskustvo. Automobil će pokretati centralno smješten V6 motor, a upravljanje će se vršiti preko obje osovine.

“Jasno nam je koliko su velika očekivanja naših budućih kupaca u pogledu NSX-a. Mislimo da ćemo uspjeti u namjeri da ta očekivanja prevaziđemo. Jedan od osnovnih ključeva uspjeha leži u našem novom modernom proizvodnom postrojenju“, kaže Ted Klaus.

Prva Honda NSX pravljena je u Takanezewa fabrici u Japanu 1990. godine. Proizvodnja je od 2004. do 2005. godine prebačena u Suzuka fabriku. Zanimljivo je da su u Takanezawa pogonima po prvi put na svijetu počeli masovnu proizvodnju potpuno aluminijumskih karoserija, što je bila jedna od posebnih karakteristika NSX-a.