Predstavljena Toyota 4Runner
0

Nova generacija uspješnog terenca

Sarajevo-x.com
Toyota kao već odavno potvrđen proizvođač vrhunskih i kvalitetnih terenskih vozila predstavila je petu generaciju svog terenca 4Runner. Iako je ovaj model značajno modernizovan i dalje je riječ o pravom terencu, koji nema dodirnih tačaka sa urbanim „mekušcima“ kao što je Rav4.

Toyota je odabrala državni sajam u Texasu kao idealno mjesto za svjetsku premijeru pete generacije svog terenca 4Runner. Ovaj uspješni model se kroz godine egzistencije dokazao na tržištima diljem svijeta, dok je našim vozačima najpoznatiji zahvaljujući UN-ovoj misiji u BIH nakon koje je ostao priličan broj ovih automobila na našim cestama.

Ono što povezuje sve generacije 4Runnera je klasična izdržljivost i vrhunska mehanika koja obezbjeđuje trajnost ali i odlične osobine prilikom terenske vožnje.
I pored činjenice da je najnovija generacija 4Runnera značajno estetski modernizovana, jasno je da će i namjena ovog terenca ostati ista, te da će i dalje ostati na značajnoj distanci od savremenih SUV-ova koji kao najveći izazov ispred sebe imaju gradske trotoare. Osnovni obrisi 4Runnera ostali su isti, ili barem slični, dok izraženo oštre linije i masivna proširenja na karoseriji bez sumnje pripadaju pravom terencu koji spada i u porodicu dokazanih offroad veličina kao što je Land Cruiser.

Zahvaljujući dužoj i široj karoseriji 4Runner se sada nudi i kao sedmerosjed, a zanimljivo je da će biti dostupan i u tri verzije zavisno od pogona. Tako će oni manje zahtjveni biti zadovoljni sa najjeftinijim modelom koji ima pogon samo na zadnje točkove, dok će oni koji zaista imaju offroad potrebe birati između stalnog pogona na sve točkove ili pogona na sve točkove koji ima opciju isključivanja pogona prednje osovine.

Uz više prostora, 4Runner sada nudi i znatno više komfora, pa bogata oprema uključuje kožne obloge u unutrašnjosti, kameru za vožnju unatrag, navigacijski i multimedija uređaj ali i estetske detalje poput hromiranih dijelova na karoseriji i atraktivnih 20-inčnih naplataka od lake legure.

Za početak prodaje pripremljena su dva motora, i to slabiji četverocilindarski benzinac radne zapremine 2,7 litra i snage 157 KS, te snažniji 4,0-litarski V6 snage 270 KS.

Za sada Toyota nije obznanila da li planira novu generaciju 4Runnera zvanično plasirati u Evropi, mada bi u ovako modernoj i svestranoj verziji ovaj terenac mogao postati priličan mamac za većinu tržišta na Starom kontinentu.