Predstavljen novi Lexus
0

FOTO / Nova generacija GS-a u prodaji od iduće godine

Sarajevo-x.com
Nakon mjeseci iščekivanja, Lexus je napokon i službeno predstavio novu generaciju svog modela GS, i to na prestižnoj Pebble Beach Concours d'Elegance izložbi automobila.

Dizajniran da bude prostran i savremen, novi GS donosi sportski dizajn koji je u velikoj mjeri preuzet od LF-Gh koncepta koji je prikazan na New York Auto Show-u. Tako novi Lexus ponosno pokazuje hrabro oblikovanu i prepoznatljivu masku, LED svjetla, zadnji difuzor i dvostruki izduvni sistem.

Unutrašnjost je kao što se i očekuje od Lexusa ispunjena luksuzom, pa su tu kožna sjedišta, drvene obloge, ambijentalno osvjetljenje i analogni sat. Tu je i infotainment sistem s osam-inčnim ekranom ili 12,3-inčnim na modelima s navigacijom, kao i štedljivi klima uređaj koji koristi tehnologiju prepoznavanja broja putnika u vozilu kao i audio sistem Mark Levinson sa dodatnih 17-zvučnika.

Ispod "haube" Lexus nudi izbor tri V6 motora čije specifikacije nisu objavljene, ali je poznato da je riječ o 2,5-litrenom i 3,5-litrenom motoru, te hibridnom pogonu sa električnim sklopom i 3,5-litarskim benzincem.

Novi GS je nastao na obnovljenoj platformi koja ima širi trag točkova, i to 40mm naprijed i 50 mm nazad, dok je tu i novi multi-link zadnji ovjes. Zahvaljujući tim promjenama Lexus ističe kako će novi GS pružiti "iskustvo veće angažovanosti u vožnji" ali i "vrhunske dinamičke osobine."

Prodaja novog Lexusa GS trebala bi početi u prvom dijelu iduće godine.