Premijera u Detoritu
1

Nova Corvette dolazi u januaru

Klix.ba
Chevrolet je potvrdio da će u nedjelju, 13. januara 2013. u Detroitu biti predstavljena nova, sedma generacija Corvette. Da bi pokrenuo odbrojavanje do premijere, Chevrolet je predstavio novi logotip s prekriženim zastavama za novu Corvette 2014.
"Nova, sedma generacija Corvette zaslužuje i novi simbol", rekao je Ed Welburn, potpredsjednik GM-ova globalnog dizajna. "Novi dizajn prekriženih zastava odražava karakter nove Corvette. Zastave su puno modernije, više tehničke i detaljnije izrađene nego prije, naglašavajući temeljit redizajn čitavog automobila."

Novi logotip s prekriženim zastavama predstavljen je na trkaćoj stazi Road Atlanta na kojoj je tim Corvette Racing proslavio velike pobjede na prvenstvu serije ALMS (American Le Mans Series) GT za modele iz masovne proizvodnje.

Chevrolet je osigurao šampionsku titulu u prvenstvu za proizvođače, Corvette Racing je osigurao timsku pobjedu, a Oliver Gavin i Tommy Milner trijumfovali su u kategoriji vozača sa četiri pobjede u devet trka koje su prethodile Petit Le Mansu, finalu sezone 2012. ALMS.

Ova su prvenstva učinila Corvette Racing najuspješnijim timom u historiji ALMS-a s ukupno 77 pobjeda u klasi, osam osvojenih prvenstava za vozače i devet timskih i proizvođačkih naslova od 2001. godine. Tim je zabilježio i sedam pobjeda u klasi na natjecanju 24 sata Le Mansa od 2001. godine. Corvette Racing će predstaviti C6.R za sezonu 2013. ALMS-a, a očekuje se da će C7.R doživjeti svoju trkaću premijeru 2014. godine.

Logotip prekriženih zastava simbol je Corvette otkad je predstavljena 1953. godine. Uvijek se sastojao od dvije zastave: jedne trkaće zastave s kvadratićima i druge sa Chevroletovim simbolom "leptir-mašne" te francuskim ljiljanom. Dizajn je evoluirao tokom godina, a nalazi se na preko 1,5 milion modela Corvette proizvedenih od 1953. do danas.

Za sedmu generaciju Corvette dizajn prekriženih zastava postao je nešto više tehnički, uglastiji i sportskiji, što su atributi koji opisuju i novi automobil. Logotip je također detaljniji uz veću dubinu, više boja i veću usmjerenost na detalje.

Prije odabira finalnog dizajna razmotreno je preko stotinu varijanti.

Novi dizajn prekriženih zastava naći će se na novoj Chevrolet Corvette 2014. koja će biti predstavljena u nedjelju, 13. januara 2013. u Detroitu. Na premijeru Corvette bit će pozvani predstavnici odabranih medija. Chevrolet će i obožavateljima Corvette ponuditi ograničen broj ulaznica, dok će sva zarada ići u fond Nacionalnog muzeja Corvette u američkom gradu Bowling Green.

U sljedećih nekoliko sedmica na internet stranici bit će predstavljene dodatne informacije i videosadržaji o sedmoj generaciji Corvette.

Vezani članci