Noviteti
0

Nissan predstavio svoj novi kompakt

Klix.ba
Nissan još jednom širi ponudu proizvoda uzbudljivim novim izazivačem u klasi porodičnih hatchbackova - Pulsarom.

Spajajući upadljiv izgled, tehničke inovacije i prostranu unutrašnjost, novi Pulsar unosi novu dimenziju u klasu C, nudeći poznate Nissanove kvalitete u lijepom novom pakovanju.

Uvođenje Pulsara naglašava Nissanovu želju da široj publici ponudi pametno oblikovane automobile, bogate tehničkim inovacijama.

Kako su se Nissanovi vozači već navikli očekivati, novi Pulsar obiluje nizom jednostavnih i korisnih tehnologija konstruisanih da se vozači osjećaju samopouzdanije i udobnije. Ugled koji Nissan uživa zbog uvođenja novih tehnologija u klasu, ojačan je mnogobrojnim obilježjima koja su inače rezervisana za vrhunske ili luksuzne modele.

Nissanov napredan „sigurnosni štit” (Safety Shield) - paket međusobno povezanih sistema i tehnologija koji čine cjelovitu „zaštitnu mrežu” za vozače - također je potpuno uklopljen u Pulsar.

Ta napredna mreža korisnih i vrlo naprednih tehnologija pomaže vozačima da uživaju u mogućnostima novog Pulsara s potpunim pouzdanjem. Među sistemima novog Pulsara su pomoć pri naglom kočenju, prepoznavanje pomičnih objekata, upozoravanje na nehotično skretanje iz saobraćajne trake i kontrola mrtvog ugla.

Zbog težnje Nissana da uvodi tehnologije koje su novina u klasi, Pulsar je jedini automobil u klasi koji na barem jednom modelu iz palete u serijskoj opremi nudi sisteme za prepoznavanje pomičnih objekata, upozoravanje na napuštanje saobraćajne trake i kontrolu mrtvog ugla.

Pulsar ima i sistem NissanConnect druge generacije, opremljen nizom inovativnih mogućnosti poput potpune integracije pametnih telefona, Googleovu® uslugu Send-to-Car i pristup najrazličitijim korisnim i informativnim aplikacijama.

LED prednja svjetla još su jedna napredna tehnologija ugrađena u Pulsar. Prvi put u Nissanovu paletu uvedena na Qashqaiju i X-Trailu, Pulsarova LED prednja svjetla prepoznatljivog izgleda proizvode bistru, bijelu svjetlost i usto troše upola manje energije od klasičnih sijalica.

U skladu s Nissanovim pristupom inovacijama i smanjenju troškova vlasnicima, Pulsarova linija turbomotora odlikuje se savršenom kombinacijom performansi i efikasnosti. Benzinski 1,2-litarski DIG-T ima performanse motora više klase, jer razvija 115 KS. Dizelske boje brani 1,5-litarski dCi sa 110 KS i 260 Nm, a na početku 2015. godine, paleti će se pridružiti još snažniji 1,6-litarski turbobenzinac sa 190 KS.

Nastavljajući uspješnu Nissanovu politiku smanjivanja zapremine, novi Pulsarovi motori nude odlične performanse uz male emisije, ispod 95 g/km* CO2. Pulsar se može naručiti i s Nissanovim naprednim automatskim mjenjačem XTronic. Konstruisan da vozačima ponudi najbolje iz oba svijeta, na malim brzinama vrtnje motora iznimno glatko prenosi snagu, a pri većim opterećenjima promjene su direktnije.

Zbog najdužeg međuosovinskog razmaka u klasi (2.700 mm) i pametnog oblikovanja, Pulsar nudi znatno više prostora u visini nogu i ramena straga od konkurenata. Pored toga, s razmakom od 692 mm u visini koljena, Pulsar je prostraniji od mnogih automobila klase D. Uprkos tome, zadržao je kompaktan okvir (dužina 4.385 mm) pa ga je lako parkirati u skučenim gradskim prostorima.

Trenutno prepoznatljiv zahvaljujući poznatoj Nissanovoj rešetki u obliku slova v i upadljivim, mišićavim krivuljama, Pulsar je oblikovan i konstruisan za Evropu i proizvodit će se u Nissanovoj tvornici u Barceloni.

Prožet istim dizajnerskim obilježjima zbog kojih su Qashqai i X-Trail tako impresivni na cesti, Pulsar kombinacijom snažnih linija s besprijekornim detaljima stvara otmjen, sportski oblik. Poput crossovera iz porodice, Pulsar ima upadljivo velike točkove, uvučene bokove i tečan profil.

Odvažnost i vrhunska obrada nastavljaju se i u unutrašnjosti gdje su kvalitetni materijali i čiste linije savršeno usklađene s Pulsarovom neobično bogatom opremom.

Vezani članci