Noviteti
0

Nissan predstavio potpuno novi Qashqai

Klix.ba
Nissan je 2007. predstavio model koji je postao pionir crossovera, prodan je u dva miliona primjeraka i potaknuo je bezbroj kopija. Sada je Qashqai ponovo izumljen.

Nissan Qashqai već dugo predvodi tržište crossovera, od 2007. proizvedeno ih je više od dva miliona. Privlači kupce u C segmentu, koji traže više stila, tehnologije i uzbuđenja, kao i one koje zanima smanjenje zapremine, tj. veća efikasnost. Potpuno novi Qashqai trebao bi učvrstiti Nissanov vodeći položaj u klasi crossovera.

Novi je Qashqai 49 mm duži od sadašnjeg modela i neznatno niži i širi. Stoga ima otmjeno i postojano držanje, a istovremeno je zadržao crossoverski stil, kompaktne dimenzije i povišen položaj sjedenja. Jedinstvena obilježja - među njima i školjkasti poklopac motora - izgledaju vrhunski i zadržali su snažne Qashqaijeve vizuelne gene.

Poput svakog novog Nissana, Qashqai je prepun inovativne tehnologije. Vozačima nudi kompletan paket naprednih tehničkih obilježja koja unaprijeđuju svaki aspekt vožnje. Nissanov Safety Shield sada obuhvata sisteme za autonomno kočenje u nuždi, održavanje vozačeve pažnje i prepoznavanje saobraćajnih znakova, te još nekoliko bitnih pomoćnih sistema, a sistem inteligentne pomoći pri parkiranju gradske manevre oslobađa stresa. Novi Qashqai vrhunsku tehnologiju čini pristupačnijom nego ikad prije.

Inovacije se nastavljaju nikad bogatijom i efikasnijom ponudom pogonskih sklopova. U svaki je motor ugrađen turbopunjač radi smanjenja zapremine, emisija i potrošnje goriva, ali i očuvanja izvrsnih performansi uz najmanje ispuštanje CO2u klasi - od samo 99 g/km. Efikasnost je dodatno povećana opsežnim programom smanjenja mase, što je rezultiralo gubitkom 40 kg kod nekih modela uprkos mnogobrojnoj novoj opremi.

Iako će na većini tržišta verzije sa prednjim pogonom biti najprodavanije, verzije s pogonom na sve točkove ALL-MODE 4x4-i također će biti dostupne u paru sa šestostepenim manuelnim mjenjačem ili potpuno novim Xtronicom.

Primamljivost unutrašnjosti Qashqaijeve palete uveliko je povećana dramatičnim povećanjem kvalitete materijala i oblikovanja. Svestranost je također ostala temeljno obilježje; Nissanovi su konstruktori smislili inovativne načine da Qashqai uklope u vozačevu svakidašnjicu. S više putničkog prostora i većom zapreminom prtljažnika, povećanim sistemom pomične podnice, novi Qashqai čak nudi prostor za spremanje police prtljažnika kada ista nije u upotrebi.

Novi će Qashqai biti prvi model u prodaji građen na novoj platformi Alijanse Renault-Nissan - CMF (Common Module Family), koja kupcu donosi iznimno djelotvorna inženjerska rješenja. Oblikovan je i konstruisan u Evropi za evropske kupce. Novi su Qashqai, naime, oblikovali Nissanovi stručnjaci u Nissan Designu Europe (London, Velika Britanija) i Nissanovom evropskom tehničkom centru (Cranfield, V. Britanija i Barselona), a proizvodit će se u Sunderlandu u Velikoj Britaniji. Velik su doprinos dali i Nissanovi dizajneri i inženjeri iz japanske Atsuge.

Vezani članci