Sedam premijera
1

Nissan na sajmu automobila u Parizu

Klix.ba
Odličan dizajn isporučen s brojnim inovacijama - Nissan na sajmu automobila u Parizu 2012. godine na spektakularan način ističe svoj hrabri pristup. Prikazujući jačinu i sveobuhvatnost svoje vrlo uspješne game, Nissan izlaže brojna vozila koja nude uvid u budućnost.

Nissan je strateški posvećen inovacijama i nastojanjima da proizvede novu tehnologiju koja će se svidjeti kupcima. Poslije najbolje 2011. godine, sa prodajom koja se u poređenju sa 2010. godinom povećala za 25 posto, Nissan je na odličnom putu da u 2012. zabilježi još jednu uspješnu godinu. Rast prodaje u Evropi uprkos vrlo složenim uslovima na tržištu, ističe snagu i privlačnost Nissanove postojeće game vozila.

Konceptni automobil TeRRA

U centru pažnje na svojoj svjetskoj premijeri bit će robusno konceptno vozilo TeRRA. Iznimno dojmljivo dizajniran četverosjed preuzima filozofiju pokretnosti uz nultu emisiju i širi je na uzbudljivo novo područje. Pokretana vodikovom gorivom ćelijom, TeRRA nudi sposobnosti vozila s pogonom na četiri točka i dokazuje da vozila s nultom emisijom nisu prikladna samo za gradsko okruženje. Nissan je tržišni predvodnik na polju nulte emisije, a potpuno električni Leaf zbog inovativnog dizajna i konstrukcije i dalje je predvodnik tog trenda.

Služeći se tehnologijom motora u točku, TeRRA je oslobođena ograničenja klasične konstrukcije koja utiče na obične SUV-ove. Kako nema transmisijskog tunela, svi putnici sjede iznimno udobno i imaju jedinstven pogled iz automobila. Usto, TeRRA uvodi nove obloge unutrašnjosti, te instrument tablu i sistem zabave koji se mogu izvaditi iz vozila.

Juke NISMO

Uzbudljivo novo doba Nissanovog automobilizma na Pariškom sajmu počinje službenim predstavljanjem programa NISMO. Dizajnirani i razvijeni u Nissanovom japanskom odjelu NISMO, te dostupne automobile visokih performansi predvodi novi Juke NISMO. Pokretan izmijenjenom izvedbom dokazanog 1,6-litarskog benzinca sa direktnim ubrizgavanjem, Juke NISMO obilježava posebno osmišljen aerodinamični paket i obnovljena šasija koja obećava još bolji vozački doživljaj.

Nissan DeltaWing

Nakon Le Mansa, na francusko tlo ponovo stiže inovativni Nissan DeltaWing u pratnji svog stvaratelja Ben Bowlbya. Hrabro oblikovani trkaći automobil, koji je osvojio obožavatelje utrke 24 sata Le Mansa, nastupit će na utrci American Le Mans Series u Road Atlanti (17. - 20. oktobra).

Juke Ministry of Sound

Proslavljajući uspješnu saradnju sa londonskom klupskom i plesnom institucijom Ministry of Sound, ograničena serija modela Juke Ministry of Sound se ističe brojnim poboljšanjima dizajna i posebnim obilježjima. Dostupan sa svim motorima i mjenjačima tekuće game, Juke Ministry of Sound stiže u dvije boje, metalik crnoj ili mat bijeloj, uz posebno osmišljen paket opreme i audio paketom Ministry of Sound koji čini Apple iPod touch sa zaštitnim pokrovom Scratch Shield, slušalicama Ministry of Sound i VIP vaučerom za kupovinu u prodavnici Ministry of Sound.

Jednako jak dojam na Nissanovom pariškom štandu imat će i Juke Box - par posebnih Juke modela, opremljenih onime što nazivaju “vrhunski mobilni audiosistem na svijetu”. Preuredila ih je ekipa koja je osmislila poznati “Box room” u londonskom noćnom klubu Ministry of Sound, a postali su glavna atrakcija Juke Box predstava održavanih širom Evrope.

Qashqai 360

Revolucionarni dizajn i napredna tehnika samo su dva faktora zaslužna za nevjerovatno dobre rezultate prodaje Qashqaija, vozila koje je stvorilo vlastitu prodajnu nišu. Novi Qashqai 360 dokazuje Nissanovu posvećenost prenošenja premium obilježja na tržište velikoserijskih crossovera. Dostupan na modelima Qashqai i Qashqai+2, 360 se može izabrati sa svim motorima i transmisijama koje stoje na raspolaganju. Qashqai 360 raspolaže brojnim premium obilježjima i serijski je opremljen Nissanovim inovativnim panoramskim Around View Monitorom (AVM).

PIVO 3

Na Pariškom sajmu 2012. godine, prvi će put u Evropi biti predstavljen koncept PIVO 3 koji sadrži niz uzbudljivih tehnologija, pa tako nudi dobar uvid u to šta će budućnost donijeti gradskim vozilima.

Inovativno vozilo nulte emisije nadovezuje se na svoje prethodnike i dodaje više obilježja važnih u svakodnevnom prometu, kao što je automatizirano parkiranje (Automated Valet Parking, AVP) i robotski interfejs (Robotic Agent Interface, RAI) - sistem koji najvažnije sisteme vozila povezuje u jednom interfejsu. PIVO 3 također nudi mogućnost vraćanja pohranjene energije u lokalnu električnu mrežu. Ta tehnologija, iskorištena s mnogo većim brojem električnih vozila, ima potencijal uravnotežavanja potrošnje i potražnje električne energije.

Micra ELLE

Povezujući elegantan dizajn sa inteligentnom tehnologijom i odvažnim stavom, Micra ELLE nastala je u saradnji sa u cijelom svijetu poznatim modnim časopisom ELLE. Automobil nudi brojne Nissanove inovacije, među njima i inteligentni ključ za ulaz u vozilo bez ključa, te dojam pravog luksuza zahvaljujući panoramskom staklenom krovu i hromiranim detaljima. Micra ELLE također u gamu uvodi dvije nove boje, a na raspolaganju je s dva motora: 1,2-litarskim atmoferskim trocilindarskim motorom i profinjenim 1.2-litarskim kompresorskim motorom DIG-S.

NV200 New York City Taxi

NV200 London Taxi i NV200 New York City Taxi potvrđuju sve veću Nissanovu prisutnost u privatnom uslužnom sektoru. NV200 London Taxi potpuno je preuređen kako bi ispunio stroge zahtjeve londonske gradske vlasti. Dokazujući robusnost i prilagodljivost platforme NV200, izvedba London Taxi ima veliki putnički prostor sa pet sjedišta, promjenjiv raspored sjedenja i dvoja klizna vrata koja olakšavaju ulazak i izlazak. Također, NV200 London Taxi raspolaže posebno konstruisanim upravljačkim sistemom, koji omogućava okretanje vozila na zahtjevanih najviše 7,6 metara. S druge strane, NV200 New York City Taxi je poslije dvogodišnjeg takmičenja uspio dobiti pravo da ga se zove njujorškim “taksijem budućnosti”, a prepoznatljivo žuti NV200 na ulicama New Yorka pojavit će se krajem 2013. godine

Obnovljeni 370Z Coupe i Roadster

370Z Coupe i Roadster za 2013. imaju dorađenu vanjštinu i unutrašnjost, nove opcije boja i izgleda felgi. Potvrđujući ugled jednog od najuzbudljivijih i najdostupnijih sportskih automobila, novi 370Z obilježavaju brojna poboljšanja, uključujući novi prednji branik sa LED dnevnim svjetlima.

Nissan nastavlja sa širenjem u Evropi

Nissan nastavlja preokretati ekonomske trendove povećavajući prodaju i proizvodne pogone u Evropi. Ne samo da je japanska marka na putu da u Evropi zabilježi još jednu odličnu godinu, nego samo što nije postala vodeća azijska marka u regiji. A ne širi se samo baza Nissanovih evropskih kupaca. Marka će također povećati broj industrijskih pogona jer će se u Evropi proizvoditi pet potpuno novih modela. Uz ulaganje koje će doseći pola milijarde eura, ta će ekspanzija značiti 4.000 novih radnih mjesta i čuvanje još hiljada povezanih radnih mjesta.

Nissan na Pariškom sajmu automobila 2012. godine

Na kraju, i sam Nissanov štand posjetiocima nudi nešto novo. Obilježava ga novi raspored koji posjetioce potiče na ulazak u izložbeni prostor, a ne samo na njega. Nudeći mnogo otvoreniji dojam, potiče posjetioce na direktnu interakciju sa izloženim modelima i potpuno “uranjanje” u Nissanov svijet.

Vezani članci