Noviteti
0

FOTO / Nissan na sajmu automobila u Parizu

Sarajevo-x.com
Leaf
Leaf
Na nastupajućem sajmu automobila u Parizu, od 2. do 17. oktobra, Nissan će nastupiti sa nekoliko noviteta. Jedna od najzanimljivijih premijera bit će novi električni koncept nazvan Townpod, koji kombinuje atraktivan dizajn sa prostranim i praktičnim enterijerom, te naravno nudi mobilnost sa nultom emisijom. Nissan Townpod jedan je od automobila koji najavljuju novu eru fleksibilnih i stilski dopadljivih automobila koji električni pogon približava širim masama korisnika.

Nissan Leaf

Leaf
Leaf
Nastavljajući temu nulte emisije, pred skori početak isporuka evropskim kupcima početkom sljedeće godine, Nissan Leaf će zasjati na Nissanovom štandu.

Podsjetimo, u pitanju je 100% električno vozilo bez ikakvih štetnih emisija i sa vrlo niskim troškovima vožnje. To je prvo namjenski dizajnirano, masovno proizvedeno i cjenovno pristupačno električno vozilo nekog većeg proizvođača automobila, a ujedno je i Nissanov prvijenac u ovom segmentu.

Za pogon Leafa, zadužen je kompaktni električni motor koji razvija 80 kW i 280 Nm obrtnog momenta, što je dovoljno za maksimalnu brzinu od 140 km/h. Motor se snagom snabdijeva iz litij-ionskog akumulatora sa 48 ćelija, smještenih u pod vozila. Regenerativna energija prikupljena pri kočenju, pohranjuje se u akumulator kako bi gubici bili minimalni. Sa jednim punjenjem baterija, Leaf može preći oko 160 km, što zadovoljava prosječne dnevne potrebe za automobilom cijelih 80% evropskih vozača.

Nova Nissan Micra

Micra
Micra

Nova Nissan Micra ostaje vjerna duhu prethodnih generacija. Za razliku većine konkurenata, Micra je odoljela rastu dimenzija, ali pametnim inžinjeringom nudi više prostora u unutrašnjosti. Osim toga, nova platforma obećava zabavne vozne mogućnosti. Ispod prednjeg poklopca nalazi se novi 1,2 litarski trocilindarski benzinac sa 80 KS, koji u prosjeku troši tek pet litara i emitira 115 g/km ugljen dioksida. Nešto kasnije stiže njegova izvedba sa direktnim ubrizgavanjem i turbopunjačem, koja razvija 98 KS, te je krasi još niža potrošnja i nivo štetnih emisija.

Nissan Juke

Juke
Juke
Sajam automobila u Parizu podudara se sa početkom isporuke modela Juke, novog Nissanovog malog sportskog crossovera, koji je zabilježio već 22.500 prednarudžbi. Novi Juke, koji će se proizvoditi u britanskom Sunderlandu, unosi svjež zrak u segment malih gradskih automobila. Kao treći crossover u Nissanovom portfoliju modela, novi Juke jača pionirski nastup Nissana na svjetskom tržištu sa automobilima koje je teško svrstati u klasične automobilske segmente.

Osvježeni Nissan X-TRAIL

X-trail
X-trail
U Parizu će osvanuti i osvježena izvedba klasičnog kompaktnog SUV modela X-Trail, koju krasi sofisticiraniji nastup sa novim prednjim dijelom, stražnjim svjetlima i većim točkovima. Unutrašnjost je dobila kvalitetnije materijale i novu kombinaciju boja, te nove instrumente. Dorade na dizelskom motoru, prenosnim omjerima u mjenjaču i aerodinamici, rezultirale su manjom potrošnjom i štetnim emisijama.
Townpod
Townpod
Vezani članci