Punjenje bez žice
0

Napredak za električne automobile

Sarajevo-x.com
Električni i neki hibridni automobili i pored ubrzanog razvoja uvijek su imali jedan veliki nedostatak koji je ograničavao njihovu pokretljivost. Naime, bilo je neophodno obezbjediti mjesto za dopunjavanje električnom energijom, a upravo to je podstaklo Nissan da razvije "wirelles" tehnologiju za prenos struje.

Iz Nissana su sa ponosom objavili da ubrzano rade na razvoju potpuno nove tehnologije koja će omogućiti punjenje baterija u automobilima bez potrebe za konvencionalnim povezivanjem električnim kablom. Uz ovakvo rješenje primjena električnih automobila postaće znatno šira, a ujedno sama upotreba postaće brža i ugodnija.

Naravno, u Nissanu još uvijek kriju tehničke detalje i principe ovog sistema prenosa električne energije, ali sudeći prema prvim šturim informacijama proces je zasnovan na istom principu induktivnog punjenja koji se koristi na proizvodima kao što su električne četkice za zube ili Palm Pre mobilnom telefonu sa opcijskom Tochstone jedinicom za punjenje. U svakom slučaju u Nissanu obećavaju uspjeh ove tehnologije, a premijeru i otkrivanje potpunih detalja najavljuju kroz predstavljanje novog električnog vozila u novom sjedištu Nissana u Yokohami, i to tačno drugog avgusta ove godine.

Nissanovo novo električno vozilo petovratni porodični automobil srednje veličine i prilično posebnog izgleda. Za pogon, tačnije za energiju, biće zadužene napredne litij-ionske baterije koje će obezbjeđivati dvostruko više od dosadašnjih električnih vozila. Uz odlične performanse koje će biti obezbjeđene ovim baterijama ali i snažnim električnim motorom u Nissanu obećavaju i vrhunsku pouzdanost sistema i sasvim pristojan domet sa jednim punjenjem baterija.

Kroz budući razvoj ove tehnolgije Nissan najavljuje da bi se elementi ovog sistema mogli ugrađivati u nove saobraćajnice, zahvaljujući čemu uopšte ne bi postojala potreba da se putovanje prekida zbog dopunjavanja električnom energijom.