Noviteti
148

Najsnažniji produkcijski dizelski SUV dolazi iz Audija

Klix.ba
Audi je zvanično predstavio svoj "full-size" SQ7 TDI koji je sa 435 konjskih snaga u ovom trenutku najsnažniji dizelski produkcijski SUV.

Za titulu najsnažnijeg SUV-a na svijetu zaslužan je novorazvijeni 4-litarski TDI V8 motor koji uz turbo-punjač i elektropokretan kompresor (EPC) isporučuje 435 konjskih snaga i 900 Nm najvećeg obrtnog momenta koji je u ovom slučaju na raspolaganju već pri 1.000 obr/min. Spomenuti brojevi dovoljni su da SQ7 TDI od 0 do 100 km/h stigne nakon samo 4,8 sekundi, a maksimalna brzina elektronski je ograničena do 250 km/h.

Pored izvanrednih performansi u Audiju posebno naglašavaju da se novi motor može pohvaliti potrošnjom goriva koja je na nivou 6-cilindarske verzije. Prosječna potrošnja goriva u ovom slučaju je 7,4 litre nakon 100 pređenih kilometara, a prosječna emisija CO2 je 194 g/km.

EPC svoju ulogu obavlja prilikom polaska i u režimu niskih obrtaja motora, čime je u potpunosti eliminisana famozna „turbo rupa“.

Audijevi inžinjeri za ovu su priliku rekalibrirali 8-stepeni automatski mjenjač za koji tvrde da iz jednog u drugi stepen prenosa sada ide mnogo brže. Snaga se na podlogu prenosi preko obje osovine, a SQ7 TDI standardno se isporučuje na 20-inčnim felgama. Uz doplatu u opciji su i 22-inčne felge.

U opciji je i paket "driving dynamics" s kojim stiže sportski diferencijal, elektromehanički aktivni stabilizatori i upravljanje preko obje osovine. LED svjetla spadaju u standardnu opremu, a za one koji žele više tu su i opciona LED Matrix svjetla.

Najsnažniji dizelski SUV na svijetu također je i najlakši u svojoj klasi. Kupcima će se nuditi sa pet ili sedam sjedišta. Prodaja u Njemačkoj počinje početkom proljeća, a osnovna cijena je 89.900 eura.