Noviteti
18

Najskuplji NSX koštat će 205.700 dolara

Piše: E. T.
Uz zvanični početak prodaje koji je planiran za kraj februara naredne godine, američka filijala Honde (Acura) objavila je cijene dugo očekivanog modela NSX čija početna cijena u SAD-u iznosi 156.000 dolara.

Kada 25. februara krene zvanična prodaja jednog od najočekivanijih sportskih automobila današnjice, Acura će isti dan pokrenuti svoj online konfigurator s kojim će kupci moći konfigurirati svoj optimalan NSX. Prvi produkcijski primjerak sa brojem šasije VIN001 ipak neće ići u slobodnu prodaju, jer su u Acuri odlučili da ga posredstvom kompanije Barrett-Jackson ponude na aukcijskoj prodaji, a sav ostvareni prihod namijenjen je najvećoj američkoj Fondaciji za borbu protiv karcinoma mozga kod djece.

Sa svom opcionom opremom koju Acura nudi za novi NSX, cijena hibridnog supersportskog automobila raste na 205.700 dolara. NSX se standardno nudi sa osam boja karoserije i četiri boje unutrašnjosti koje će se kombinovati sa tri boje sjedišta. U dio opcione opreme spadaju i tri vrste aluminijskih felgi, a tu su i karbonsko-keramičke kočnice, karbonski krov i karbonski komplet komponenti za oblaganje unutrašnjosti.

Ono što Acuru NSX čini istinskim sportskim automobilom visokih performansi, koji ide rame uz rame sa najboljim primjercima aktuelne italijanske produkcije, svakako je centralno smješten 3,5-litarski biturbo V6 motor koji u kombinaciji sa dva elektromotora razvija 581 konjsku snagu i nudi 645 Nm najvećeg obrtnog momenta. Prijenos snage na podlogu obavlja se preko 9-stepenog automatskog mjenjača sa dva kvačila. Masa automobila iznosi 1.725 kilograma, maksimalna brzina iznosi 307 km/h, a za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno mu je malo više od 3 sekunde.

Dizajniran, razvijen i proizveden u Sjedinjenim Državama, novi NSX izlazit će iz Acurinih najmodernijih proizvodnih pogona u saveznoj državi Ohio.

Vezani članci