Tata Nano u novoj verziji
0

Najjeftiniji auto na svijetu koštat će pravo bogatstvo

Sarajevo-x.com
Novi Tata Nano bi ovako trebao izgledati
Novi Tata Nano bi ovako trebao izgledati
Početkom prošle godine u Indiji se počeo prodavati automobil Tata Nano, etiketiran kao "najjeftiniji auto na svijetu" sa cijenom nižom od 1.700 eura. Međutim, nova verzija ovog vozila uskoro će biti dostupna po cijeni bliskoj Ferrariju, Lamborghiniju i drugim luksuznim autima.
Novi Tata Nano bi trebao izgledati otprilike ovako
Novi Tata Nano bi trebao izgledati otprilike ovako
Novi Nano, kodnog imena DC490, u prodaji će se naći u naredna četiri mjeseca, a koštat će najmanje 150.000 eura, saznaje Daily Mail.

Kompanija sa sjedištem u Mumbaiju izmijenit će izgled 3,1 metar dugog petosjeda, njegova sjedišta prekrivena plastikom, male točkove i instrumental tablu.

Redizajnirani Tata Nano zadržat će prepoznatljivi izgled, ali sve drugo bit će promijenjeno. Novi model dostizat će brzinu od 200 km/h, što je duplo više od originala.

Standardni 1,0-litreni dvocilindrični motor sa 33 KS, obima 623 ccm, bit će zamijenjen onim sa 1600 ccm, a točkovi će biti znatno veći.

"Naš zaštitni znak su visokokvalitetni proizvodi", kaže Dilip Chhabaria iz kompanije DC Designs koji ipak dodaje: "Voljeli bismo zadržati niske troškove."

Među klijentima kompanije koja proizvodi Tata Nano velike su bolivudske zvijezde, koje pri narudži vozila mogu izabrati boju i slične sitnice, ali ne i interijer i tehnološke performanse.

Kočnice i ovjes u novoj verziji također će biti izmijenjeni, a ta vozila imaju za cilj pokazati da je indijska IT i automobilska industrija u stanju raditi u sinergiji, poručio je Chhabaria.

"Očekujem da će ljudi iz Bollywooda biti zainteresovani za ovaj projekat, ali će to biti i oni koji su generalno strastveni prema autima", dodao je.