Noviteti
207

Najbrži sedan s četvero vrata na stazi Nordschleife sada je Giulia Quadrifoglio

Klix.ba
Najbolje vrijeme kruga na stazi Nurburgring Nordschleife u kategoriji automobila s četvero vrata držao je Porsche s modelom Panamera Turbo (7:38), ali s trona ih je skinuo Alfa Romeo, jer je Giulia Quadrifoglio krug "zatvorila" za 7 minuta i 32 sekunde.

U Alfa Romeu su za obaranje Porscheovog vremena ovaj put koristili najsnažniju Giuliu koja je za prenos snage koristila ZF-ov opcioni 8-stepeni automatski mjenjač koji u radnom programu "race" iz jednog u drugi stepen prenosa ide za 150 milisekundi, što je vrijeme koje ni najbrža ruka ne može postići.

Iza upravljača Giulie Q bio je Alfin probni vozač Fabio France, a u videomaterijalu se može vidjeti da se automobil (s kojim u Alfi imaju velika očekivanja) kroz brzo vožene zavoje ponaša prilično neutralno, uz nekoliko očekivanih nadupravljanja u zavojima sa izrazitim neravninama.

Podsjećanja radi, Giuliu Quadrifoglio pokreće 2,9-litarski biturbo V6 motor ("inspirisan" Ferrarijevim biturbo V8 motorom) koji razvija 517 KS i nudi 600 Nm najvećeg obrtnog momenta koji se isporučuje na zadnjih par točkova. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno je 3,9 sekundi, a maksimalna brzina iznosi 307 km/h. Prilikom obaranja Porscheovog rekorda Giulia je na dijelu staze Dottinger Hohe stigla do 284 km/h.

Nakon Alfinog rekorda ostaje da vidimo koliko će se potencijalnih kupaca, umjesto BMW-a M3 ili Mercedesa-AMG C63, odlučiti za Giuliu Quadrifoglio.

Vezani članci