Noviteti
70

Najbrži karavan na Nürburgringu je Leon Cupra ST

Klix.ba
Seat Leon Cupra ST "zatvorio" je krug na stazi Nürburgring Nordschleife za 7 minuta i 58 sekundi i tako postao najbrži karavan čije je vrijeme mjereno na legendarnoj njemačkoj stazi.

Prema izvještaju koji je objavio TopGear, Leon Cupra ST je oborio prethodni rekord staze koji je u kategoriji karavana držao Audijev model RS4 Avant (B7) koji je pokretao mnogo snažniji atmosferski 4,2-litarski V8 motor. Pored činjenice da je Leon Cupra ST bio brži od Audija, treba spomenuti da je karavanska verzija također bila brža i od Leona Cupra SC, iako je karavan teži 45 kilograma.

"Vrijeme koje smo gubili na izlasku iz pojedinih zavoja na stazi Nordschleife lako smo nadoknadili na pravim dionicama, ali i kroz seriju brzih zavoja, gdje je karavanski Leon Cupra bio savršeno brz i upravljiv. Uz dužu karoseriju i unaprijeđenu aerodinamiku, bez asistencije ESC-a, bilo je veoma lako dovesti zadnji kraj automobila u optimalnu poziciju", izjavio je španski automobilski trkač Jordi Gené koji je bio iza upravljača prilikom obaranja Audijevog rekorda.

Leon Cupra ST pokreće dvolitarski četverocilindarski turbo-benzinski motor koji razvija 280 KS i nudi 350 Nm najvećeg obrtnog momenta. Uz opcioni DSG automatski mjenjač sa dva kvačila, automobil od 0 do 100 km/h stiže nakon 6 sekundi.