Audi u Parizu
0

Najavljeni RS3 i Q3

Sarajevo-x.com
Audi planira na predstojećem sajmu automobila u Parizu zaista privući pažnju. Uz najavljeni sportski model R4, veliko interesovanje izazivaju najave dugo očekivane RS3 verzije modela A3, ali i najmanjeg SUV-a ovog proizvođača koji će doći kao konceptni automobil.

Iako Audi uspješno sakriva detalje o poželjnom RS3, javnosti je postalo poznato da će se ovaj zaista jedinstven kompakt proizvoditi u ograničenoj seriji od samo 2.700 primjeraka, što će ga svakako učiniti još ekskluzivnijim.

Zanimljivo je da je i BMW u prvobitnim planovima najavio da će svoj Coupe Serije 1 u M verziji, a koji se smatra direktnim konkurentom Audiju RS3, također proizvoditi u jednako ograničenoj seriji.

Za sada nije poznato na kojim sve tržištima Audi planira ponuditi novi RS3, ali svakako će biti interesovanja za kompakt koji će biti pogonjen 2,5-litarskim petocilindarskim motorom koji je već poznat iz modela TT RS.

Sa impresivnih 340 KS Audi RS3 će svakako postaviti nove standarde među sportskim kompaktima, a stvarne performanse i ostali detalji će biti poznati tek nakon premijere u Parizu.

Istovremeno, očekivani model Q3 koji treba biti najmanji SUV u ponudi ovog njemačkog proizvođača neće biti u potpunosti spreman u vrijeme kada se bude održavao sajam u Parizu.

Tako će na ovu međunarodnu izložbu novi Q3 stići kao konceptni model koji će najaviti šta se može očekivati od serijske verzije. Uz kompaktne dimenzije i praktičnost novi Q3 će se kao i njegov veći brat isticati ponudom modernih i ekonomičnih motora, dok je izvjesno da će biti ponuđena i snažnija verzija sa benzinskim motorom.

Jasno, kao doplatna opcija biće ponuđen i napredni S-tronic mjenjač sa dvostrukim kvačilom, dok će kao i za RS3 više podataka biti poznato nakon pariške premijere.