Noviteti
47

Motor novog Focusa RS nudi 350 KS

Klix.ba
Nakon mnogobrojnih špekulacija, iz Forda je konačno stigla zvanična informacija o snazi motora koji će pokretati dugo očekivani novi Focus RS.

Ford je novi Focus RS premijerno pokazao u februaru i tada je iz kompanije stigla vijest da će automobil pokretati četverocilindarski turbo-benzinski 2,3-litarski motor koji će nuditi blizu 320 konjskih snaga. Od februara do danas, na zadovoljstvo potencijalnih kupaca, stvari su se promijenile.

Prema posljednjim zvaničnim informacijama iz Forda, motor novog Focusa RS iz spomenute konfiguracije na obje osovine nudi 350 KS i 440 Nm najvećeg obrtnog momenta. Uz aktivirani "overboost" vrijednost najvećeg obrtnog momenta, u trajanju do 15 sekundi, može se podići na 470 Nm.

U Fordu kažu da je aluminijski motor "posuđen" iz modela Mustang, posjeduje limitator obrtaja koji se aktivira na 6.800 obr/min, a vrijednost najvećeg obrtnog momenta na raspolaganju je u radnom režimu od 2.000 do 4.500 obr/min.

Preciznih podataka o ubrzanju i maksimalnoj brzini automobila još uvijek nema, ali se više informacija o performansama očekuje prilikom dinamičke prezentacije Focusa RS koja će se ovog vikenda održati u sklopu brdske utrke Goodwood Festival of Speed u Engleskoj.

Vezani članci