Neočekivana pretpremijera CLS-a
0

Mercedesova problematična diskrecija

Sarajevo-x.com
U Mercedes-Benzu sa gotovo svakim novim modelom imaju isti problem. Tako znatno prije planirane zvanične premijere na internetu se kao po pravilu pojave zvanične fotografije i podaci o tom automobilu. Bilo da je riječ o namjernom “curenju“ informacija ili ne, činjenica je da ovakve “pretpremijere“ imaju vrlo pozitivan efekt za sve nadolazeće modele.

Iako su prve fotografije koje otkrivaju novu generaciju popularnog limuzinskog kupea iz “Mercedesa“ ustvari skenirane stranice promotivnog kataloga, sva dizajnerska rješenja i novosti su itekako pregledna i očita.

U svakom slučaju nova generacija CLS-a bit će jedan od najvažnijih automobila koji stiže na tržište naredne godine, pogotovo s obzirom da se radi o pravom začetniku izuzetno popularne klase prestižnih limuzina sa kupeovskim oblikom i sportskim osobinama. Kao što se moglo i očekivati novi “Mercedes“ CLS je umnogome dizajniran na temeljima koji su postavljeni aktuelnom generacijom E-Klase, ali prije svega izuzetno atraktivnim Shooting Brake konceptom koji je predstavljen ove godine u Pekingu.

Iako je osnovna ideja kupeovske forme u kombinaciji sa gabaritima i luksuzom klasičnog “Mercedesa“ u potpunosti zadržana, već je na prvi pogled očito da je njemački proizvođač uspio otići korak dalje u razvoju ove izuzetno uspješne ideje. Uz neizbježnu “padajuću“ liniju krova sada je CLS znatno markantnija pojava zahvaljujući impresivno velikoj i prepoznatljivoj maski, koja ne ostavlja mjesta sumnji o kojoj je marki riječ. Uz izuzetno izražene blatobrane koji CLS-u sada daju “mišićaviji“ izgled, tu su i neizbježni pomodni detalji poput LED dnevnih svjetala, dok će kupci po želji i glavna svjetla moći dobiti u LED-tehnologiji.

Jednako dramatičan i primjetan pomak pretrpjelo je i uređenje unutrašnjosti. Uz ergonomska i dizajnerska rješenja koja su slična kao i na ostalim Mercedesima aktuelne generacije luksuz je istaknut još kvalitetnijim kožnim oblogama, dok drveni i metalni umeci uz novooblikovani upravljač upotpunjuju kombinaciju sportskog i luksuznog ugođaja. Također, i ovaj CLS će biti dostupan u verziji sa samo dva izuzetno luksuzna zadnja sjedišta, dok je i ovjes Mercedes podigao nivo komfora zahvaljujući ugradnji kvalitetnijih i ugodnijih materijala.

Ponuda motora bit će jednako bogata i raznovrsna, pa će kupci moći odbrati između 250 CDI dizelaša sa 204 KS, ili snažnijeg 350 CDI koji proizvodi 265 KS. Ljubitelji benzinskih motora, koji, istina, i bolje pristaju ovako prestižnim automobilima, na izboru će imati potpuno novi 3,5-litarski V6 motor sa direktnim ubrizgavanjem a koji će obezbjediti 306 KS. Snažniju opciju će predstavljati 4,7-litarski V8 sa twin-turbo prednabijanjem zraka, a koji će sa 435 KS biti pravi predmet požude. Naravno, najprestižnija opcija će biti CLS 63 AMG koji će iz 5,5-litarskog V8 dobivati moćnih 544 KS i 800 Nm okretnog momenta. Također, u ponudi će biti i pogon na sve točkove, ali samo uz verzije 350 CDI i 500.

Nakon zvanične svjetske premijere “Mercedes-Benz“ CLS druge generacije će na tržišta širom Evrope doći već tokom januara naredne godine.