Noviteti
0

Mercedes u Poljskoj otvara novu tvornicu motora

Klix.ba
Iz Daimlera je stigla najava da će u poljskom gradu Jaworu napraviti tvornicu za proizvodnju četverocilindarskih automobilskih motora, a početna investicija iznosi oko 500 miliona eura.

Mercedes-Benz će u svoju prvu tvornicu u Poljskoj investirati oko 500 miliona eura, a dobra vijest za stanovnike grada Jawor je nekoliko stotina novih radnih mjesta.

U budućim proizvodnim pogonima Mercedes će proizvoditi nekoliko različitih dizelskih i benzinskih četverocilindarskih motora koji će pokretati pojedine modele iz Mercedesove game putničkih vozila, a u Daimleru naglašavaju da projekat ne bi bio moguć bez nesebične podrške lokalnih poljskih vlasti.

Tvornica će biti smještena 430 kilometara jugozapadno od Varšave, s radom bi trebala početi 2019. godine, a nakon proizvodnih pogona u Pekingu (Kina) bit će tek druga Mercedesova tvornica izvan Njemačke.

Podsjećanja radi, nezvanične najave o poljskim proizvodnim pogonima Daimlera stizale su do javnosti još u martu, a tada se špekulisalo o mogućnosti proizvodnje Mercedesovih putničkih automobila koji su zasnovani na MRA platformi (C-Klasa, GLC i E-Klasa).

Vrijeme će pokazati hoće li se poljskoj tvornici motora priključiti i tvornica za proizvodnju automobila, čime bi se dodatno proširilo investiranje Daimlera u Centralnoj i Istočnoj Evropi.