U čast Stirlingu Mossu
0

Mercedes SLR Speedster

Sarajevo-x.com
Već odavno se priča o posebnom roadsteru kojeg Mercedes i McLaren pripremaju na osnovi hvaljenog SLR-a,a koji bi trebao pobuditi iskonske vozačke osjećaje. Sada su se konačno pojavile i prve fotografije ovog egzotičnog primjerka, a prema prvim najavama zvanično ime će biti SLR McLaren Stirling Moss.

Kao što se može naslutiti po imenu, novi roadster će pored nostalgičnog izgleda duh prošlih vremena oživjeri tako što će odati priznanje Stirlingu Mossu, legendarnom vozaču koji je svoju slavu stekao pobjedom 1955. godine na slavnoj Mille Miglia utrci. Do te pobjede Moss je stigao u jedanako slavnom Mercedes-Benzu 300 SLR, po kojem je savremeni SLR i dobio ime.

Moderna interpretacija SLR-a bez krova biće pogonjena moćnimV8 motorom koji uz pomoć kompresora proizvodi 650 KS,a koji je već poznat iz standardne verzije SLR-a. U Speedsteru ta snaga biće dovoljna za sprint od 0 do 100 km/h u trajanju od samo 3,5 sekundi, ali i maksimalnu brzinu od 350 km/h, što će definitivno biti pravo uzbuđenje uz nedostatak krova, ali i pravog vjetrobrana.

Stirling Moss izdanje SLR-a ujedno će predstavljati i zaključnu seriju SLR modela, a s obzirom na to da će biti proizvedeno svega 75 primjeraka, onda je jasno da su mu ekskluzivnost i kolekcionarska vrijednost zagarantovani.

Kao što je i najavljeno i ovaj SLR biće proizveden u McLarenovim pogonima u Wokingu, u Engleskoj, a kada proizvodnja počen u junu naredne godine biće i tada dostupan prije svega najvjernijoj klijenteli McLarena ali i samog SLR modela.
Također, sudeći po fotografijama koje su „procurile“ u javnost očito je da je produkcijski model spreman, te da bi zvaničnu svjretsku premijeru mogao imati već u Detroitu na sajmu automobila idućeg mjeseca, ili najkasnije na sajmu automobila u Ženevi.

U svakom slučaju u vrijeme kada uglavnom pristižu vijesti o globalnoj krizi i smanjivanju proizvodnje automobila pravo osvježenje je vidjeti da i uprkos tome stižu neki vrhunski automobili koji će obilježiti jedan period i definitivno na novi način oživjeti oživjeti skoro zaboravljeni duh i vrijeme kada su vozači iali ugled jedinstvenih heroja koji neprestano pomjeraju granice fizike.