Novi pristup
0

FOTO+VIDEO / Mercedes predstavio radikalno novu A-Klasu

Sarajevo-x.com
Već na prvi pogled nova A-Klasa izgleda potpuno novo, te uopšte ne nalikuje na prethodne dvije generacije. Novi kompaktni Mercedes-Benz sada uz potpunu promjenu filozofije donosi i novi valoviti i neobični dizajn koji je najavljen konceptom A-Class. Iz izražen sportski izgled nova a-Klasa se ističe i minimalnim otporom zraka od samo 0.26.

Za početak komercijalizacije Mercedes-Benz će ponuditi tri različite verzije, zavisno od nivoa opremljenosti, i to Urban, Style i Sport AMG, gdje se posljednji ističe kao posebniji zbog crvenih dodataka na karoseriji, drugačijeg prednjeg ovjesa kao i ekskluzivnih 18-inčnih petokrakih aluminijskih naplataka.

Unutrašnjost je također potpuno nova, te se ističe vrlo kvalitetnim materijalima i savremenim dizajnom, kojeg smo u sličnom izdanju vidjeli na aktuelnoj B-Klasi. Prepoznatljiv detalj su svakako kružni otvori za ventilaciju i hromirani detalji, dok ekran COMAND sistema sada stoji samostalno na centralnoj konzoli.

Za novu A-Klasu na raspolaganju je niz različitih motora, pa ponudu benzinaca čine 1.6 i 2.0-litarski motori, sa snagom od 115 KS u modelu A 180, kojeg slijedi 156 KS snažan model A 200, dok najsnažnijeg benzinca A 250 pogoni zdravih 211 KS.

Zanimljivo je da 1,6-litarski motor ima novi CAMTRONIC sistem koji prilagođava otvaranje usisnih ventila čime kontroliše količinu usisanog zraka u srednjem radnom području, dovodeći na kraju do manje potrošnje goriva.

Među dizelskim motorima osnovu predstavlja model 180 CDI koji proizvodi 109 KS i 250 Nm okretnog momenta, a slijedi ga 200 CDI koji ima 136 KS i 300 Nm okretnog momenta. Vrh dizelske ponude predstavlja 220 CDI koji je dobio 2,2-litarski motor od 170 KS i 350 Nm okretnog momenta.

Bez obzira na izbor motora, nova a-Klasa dolazi opremljena ECO start/stop sistemom, dok je na izbor ostavljen prenos sa šest-stepenim ručnim ili 7G-DCT automatski mjenjač sa dvostrukim kvačilom.

Također, A -Klasa je napredovala i na sigurnosnom planu, pa je sada dio serijske opreme sistem za upozorenje o mogućem sudaru sa prilagodljivim Brake Assist sistemom. Također, ovaj sistem može biti kombinovan i sa opcijskim PRE-SAFE sistemom koji automatski zateže sigurnosne pojaseve i zatvara prozore, ako senzori prepoznaju da je nesreća neizbježna.

Mercedes-Benz će svoju novu A-klasu početi slati u prodajne salone tokom septembra ove godine.