Dvije svjetske i tri evropske premijere
0

Mercedes-Benz u Ženevi

Sarajevo-x.com
Prvi otkucaji nove generacije – zvijezda Mercedes-Benzovog predstavljanja na salonu automobila u Ženevi je nesumnjivo nova A-klasa, premjerno predstavljeni Mercedesov sportski model u segmentu kompaktnih automobila.

Potpuno je nov i SL 63 AMG, koji nudi nenadmašne performanse. E 300 BlueTEC HYBRID, najštedljiviji model u luksuznom segmentu, u Ženevi će doživjeti svoju evropsku premijeru, baš kao i novi Mercedes-Benz SL, te ML 63 AMG.

Ostali noviteti koje nikako ne bi trebalo propustiti su SLK 55 AMG, C-klasa Sport, novi motori u C 180 i E 220 CDI BlueEFFICIENCY, luksuzno CL "Grand Edition" izdanje, te Viano PEARL Limited Edition i Vito E-CELL iz programa komercijalnih vozila.

Mercedes-Benz novom A-klasom otvara potpuno novo poglavlje u segmentu kompaktnih automobila. Naglašeno emotivnog dizajna, dinamična, s motorima od 80 kW (109 KS) do 155 kW (211 KS), visokoučinkovita, te s emisijom CO2 od samo 99 g/km, A-klasa utjelovljuje dinamičnost brenda Mercedes-Benz, ali istovremeno i učinkovitost i ekološku osviještenost.

TakoĎer, nova A-klasa potvrđuje da sigurnost u Mercedes-Benzu nije pitanje cijene – COLLISION PREVENTION ASSIST, radarski sistem za sprječavanje sudara, je dio serijske opreme. Nova A-klasa (dimenzije: 4292/1780/1433 mm) će se u ovlaštenim prodajnim centrima pojaviti u septembru ove godine, a narudžbe se primaju već od 15. juna.

Mercedes-Benz postavlja nove standarde u segmentu luksuznih poslovnih limuzina predstavljanjem modela E 300 BlueTEC HYBRID kao najštedljivijieg luksuznog automobila na svijetu. Ova luksuzna limuzina tako ostvaruje vrhunske rezultate potrošnje od 4,2 l/100 km (uz emisiju CO2 od 109 g/km), ali i odlične performanse. Četverocilindarski dizelski motor u modelu E 300 BlueTEC HYBRID proizvodi 204 KS i 500 Nm, a u kombinaciji s električnim motorom koji proizvodi 20 kW i 250 Nm čini vrhunski sklad u najštedljivijoj luksuznoj limuzini u svijetu.

Novim SL roadsterom, koji se u Ženevi prvi put predstavlja u Evropi, MercedesBenz nastavlja tradiciju koja je počela prije punih 60 godina. Novi SL je po put prvi gotovo u potpunosri proizveden od aluminija i teži 140 kilograma manje od svojeg prethodnika. Zahvaljujući novim BlueDIRECT motorima postignuta je čak i bolja dinamika u vožnji. Oni su snažniji i istovremeno do 29 procenata štedljiviji od motora dosadašnje generacije.

Tu je i novi, jedinstveni Frontbass sistem koji luksuzni sportski automobil pretvara u pravu koncertnu dvoranu, bez obzira na to je li krov podignut ili spušten, te visokoučinkoviti i prilagodljivi sistem pranja vjetrobranskog stakla MAGIC VISION CONTROL koji doprema vodu za pranje na brisač u skladu sa potrebama i smjerom brisanja.