Noviteti
2

McLaren P1 GTR: Superautomobil u bojama McLarenove Formule 1

Piše: E. T.
Pripremajući se za drugi dio ovogodišnje sezone Formule 1, u McLarenovom F1 timu su na poseban način htjeli odati priznanje svom bolidu MP4/31.

U to ime uzeli su model McLaren P1 GTR koji je napravljen da se vozi isključivo na stazi i proslijedili ga svom odjelu za posebne operacije (MSO – McLaren Special Operations). Tamo su nastojali skupi P1 GTR, čija je cijena više od tri miliona dolara, obojiti kombinacijom boja koja krasi njihov ovosezonski bolid Formule 1 koji pokreće Hondin motor.

Mora se priznati da su u MSO poprilično uspjeli u svojoj namjeri, jer P1 GTR (koji na podlogu isporučuje 1.000 konjskih snaga) s kombinacijom narandžaste i sive boje na pravim mjestima sada zaista podsjeća na McLarenov bolid MP4/31.

Zbog jedinstvenih uglova na karoseriji automobila, dizajneri su uzeli slobodu prilikom apliciranja pruga sa strane i na poleđini GTR-a, a bez obzira na to što svi detalji nisu, niti mogu biti identični kao na F1 bolidu, svi se slažu da automobil izgleda spektakularno.

Formula 1 ovog se vikenda seli u Belgiju, a u McLarenu se nadaju da će na stazi Spa Franchorchamps uspjeti uhvatiti kakav-takav priključak s vodećim timovima.