Druga generacija GTC kabrioleta
0

FOTO / Luksuzna bomba iz Bentleya za Frankfurt

Sarajevo-x.com
Druga generacija Bentleya Continental GTC u kabriolet verziji debitovati će sljedećeg mjeseca na sajmu automobila IAA u Frankfurtu, te će se definitivno isticati kao jedan od najluksuznijih i najprestižnijih automobila koji će biti pokazani.

Uzimajući dizajnerske osnove od bratskog GT kupea koji je predstavljen prošle godine, novi Continental GTC ima ambicije da nastavi uspjehe prethodnog modela koji je bio prisutan na tržištu od 2006. godine. Ovaj put Bentleyevi dizajnerske i inžinjerske ekipe su znatno poboljšali gotovo svaki aspekt ovog prestižnog kabrioleta, s beskompromisnom naglaskom na kvalitetu.

Dok je prvi Continental GTC bio elegantan i nenametljiv, više savremenih i oštrijih linija donose uvjerljiv karakter novog modela. Velika novost je napredna tehnika proizvodnje aluminijskih prednjih blatobrana, gdje je isključena potreba za spojevima i varovima zahvaljujući čemu se dobija izgled i i utisak da su elementi karoserije izrađeni ručnim kovanjem. Prestižni izgled potiču i 20-inčni naplatci koji su sada dio standardne opreme, dok su tri modela 21-inčnih naplataka na spisku dodatne opreme, što je Bentley po prvi put ponudio na nekom svom modelu.

Luksuzni kabriolet za četvero odlikuje se novom, još prostranijom, raskošnom i ručno izrađenom putničkom kabinom, a u njoj se može naći na pretek kvalitetne i mekane kože, velika paleta drvenih obloga, kao i fino obrađenih metalnih umetaka koji su hladni na dodir. Debeli i mekani tepisi u koje noge ugodno "potonu" se podrazumjevaju, dok kao i na svakom modelu Bentley i ovjde nudi mogućnost potpune personalizacije, te je na izbor stavio čak 17 vrsta kože sa šest kombinacija boja, te sedam vrsta drveta, za čiju su proizvodnju i obradu zadužen i vrhunski stručnjaci i zanatlije unutar Bentleyevih proizvodnih pogona.

GTC je poznat po uglađenosti dostojne kupeu, a time se ističe i nova generacija, i to prije svega zahvaljujući vrhunskoj zvučnoj izlovanosti, gdje je posebna pažnja usmjerena na višeslojni krov od vrhunskih materijala, kao i dodatno podebljana stakla i sami pod karoserije.

Širi trag točkova i novo podešenje ovjesa zaslužni su za oštrije upravljanje uzbudljiviji osjećaj vožnje. Bentley je također napredni pogon na sve točkove podesio tako da se snaga i obrtni moment prenose u odnosu 40:60 u korist zadnje osovine, u odnosu na 50:50 na prethodnom GTC-u, a čime se smanjuje podupravljanje u zavojima, ali i angažovanim vozačima omogućava da se zabave pri kontrolisanju GTC-a pomoću finog doziranja gasa.

Ovo uvjerljivo podvozje dolazi u kombinaciji sa snažnijim 6,0-litarskim, twin-turbo W12 motorom kao i novim QuickShift mjenjačem. Snaga motora je povećana sa 560 KS na 575 KS, dok je obrtni moment koji je tako važan za svaki Bentley povećan za 50 Nm, na ukupnih 700 Nm.

"GTC je uvijek bio najveći "emotivac" među Continental modelima, te je služi kao pravi izlog za Bentleyev dizajn. Sa svojim prilagođenim platneni krovov, GTC je sada čisti britanski kabriolet koji je ostao vjeran klasicima modelima Bentleya iz prošlosti. Ujedno, izvrsna tehnologija, performanse i cjelokupni dizajn koji su uloženi u ovaj model znače da sada pišemo novo poglavlje za vozače Bentley kabrioleta. ", istakao je Wolfgang Dürheimer, glavni i izvršni predsjednik Bentley Motors kompanije.

Bentley Continental GTC je već sada dostupan za narudžbe, te će isporuke prvim kupcima početi krajem ove godine. Za one koji bi da maštaju o kupovini ovakvog kabrioleta dobro je znati da bez poreza i ostalih državnih davanja za novi GTC treba pripremiti 170.060 eura, naravno za osnovni model.