Noviteti
0

Lotus predstavio Exige S Club Racer

Klix.ba
Nakon jučerašnjeg predstavljanja jubilarne edicije modela Elise koji slavi svoju dvadesetogodišnjicu, Lotus je danas predstavio i model Exige S Club Racer koji je, u odnosu na standardni Exige S, olakšan dodatnih 15 kilograma.

Exige S Club Racer moći će se kupiti isključivo sa fiksnim krovom. Ukupna težina automobila smanjena je na 1.161 kilogram, što je ostvareno korištenjem ultralaganih materijala prilikom konstruisanja sjedišta i vrata, a "dijeti" je podvrgnut i akumulator.

Zamišljen da bude idealan partner za slobodno vrijeme provedeno na stazi, Exige S Club Racer stiže sa novorazvijenim prednjim usmjerivačem zraka, potpuno ravnom podnicom i novim zadnjim spojlerom, što sve zajedno pri brzini od 161 km/h proizvodi dodatnih 42 kilograma sile prijanjanja.

Promjena ispod prozirnog poklopca motora ovaj put nije bilo, pa i Exige S Club Racer pokreće centralno smješten 3,5-litarski benzinski V6 motor koji uz asistenciju Eaton mehaničkog kompresora isporučuje 350 KS pri 7.000 obr/min. Vrijednost najvećeg obrtnog momenta iznosi 400 Nm i ostvariva je pri 4.500 obr/min. Prijenos snage na zadnju osovinu vrši se preko 6-stepenog ručnog mjenjača. Automobil od 0 do 100 km/h stiže za četiri sekunde, a potisak prestaje kada kazaljka brzinomjera dođe do broja 274.

U odnosu na Exige S, Club Racer je skuplji za 3.338 eura i njegova prodajna cijena iznosi 79.137 eura. U Lotusu naglašavaju da je razlika u cijeni ipak manja, jer vrijednost standardne opreme u Exigu S Club Racer iznosi 6.259 eura. Automobil će se nuditi u dvije metalizirane boje (bijela i narandžasta), a u oba slučaja nekolicina karoserijskih detalja, uključujući tu i krov, bit će obojena mat crnom bojom.

Exige S sa dodatkom Club Racer prvi put je ponuđen 2007. godine. Lotus je tada napravio samo 25 primjeraka, a za pogon je korišten znatno slabiji četverocilindarski motor.