Odobrena serijska proizvodnja
0

Lambo Sesto Elemento stiže na ceste

Sarajevo-x.com
Nakon pomnog razmatranja i prikupljanja reakcija Lamborghini je odlučio da odobri serijsku proizvodnju fenomenalnog modela Sesto Elemento koji je u potpunosti izrađen od karbonskih vlakana. Ipak, ovakav Lamborghini će biti pravi kolekcionarski primjerak jer će se proizvesti u vrlo ograničenoj seriji primjeraka.

Prema prvim najavama, još uvijek nezvaničnim, Sesto Elemento će biti identičan konceptnom modelu, te će biti proizveden u svega sedam ili 10 primjeraka, što s obzirom na postupak izrade svakog dijela ovog automobila i samu cijenu i nije tako mala serija.

Lamborghini Sesto Elemento debitovao je na sajmu automobila kao konceptni model, a uz snažni 5,2-litarski V10 motor 570 KS isticao se prije svega agresivno oblikovanom karoserijom koja je u potunosti izrađena od karbonskih vlakana, baš kao i neki dijelovi, kao što su perolaki naplaci. zahvaljujući ovako obilnoj upotrebi karobnskih vlakana i plastike koja je ojačana karobnskim vlaknima u Lamborghiniju su uspjeli zadržati ukupnu masu ovako snažnog automobila na samo 999 kilograma.

Sesto Elemento će uz ovako posebnu karoseriju i snažan motor imati i stalni pogon na sve točkove, a kako će prema omjeru snage i mase jedna konjska snaga nositi svega 1,75 kilograma ne čudi činjenica da će Lamborghinijev "karbonac" do 100 km/h ubrzavati za nevjerovatnih 2,5 sekundi.

Očekuje se da će za ovako poseban i rijedak italijanski supersportski automobil budući vlasnici morati izbrojati oko 2,5 miliona eura.