Konačno i ruski crossover
0

Lada hvata priključak?

Sarajevo-x.com
Na sajmu automobila u Moskvi Lada je prikazala novi koncept crossover automobila koji uz orvjeren recept spaja svijet monovolumena i SUV-ova. Ovako savremen dizajn nije čest prizor u režiji Lade, a sudeći prema prvim najavama serijski model je već u fazi pripreme za proizvodnju.

S obzirom da je koncept zamišljen u okvirima C segmenta u Ladi su ga imenovali C-Cross, mada gotovo identično ime već odavno koristi Citroen za svoj SUV.

Također, iako je ovakav tip ali i dizajn automobila itekako atipičan za Ladu činjenica je da se ne radi o ničemu što nije do sada viđeno. Oštre i moderne linije u kombinaciji sa elegantnom bočnom linijom ističu karakter mješanca, dok zaštite na odbojnicima i udaljenost od podloge najavljuju da bi C-Cross mogao imati i zadovoljavajuće offroadesrske mogućnosti.

U Ladi nisu htjeli otkrivati detalje koji bi mogli najaviti šta se može očekivati od serijske verzije, pa tako još uvijek nije poznato niti koji će motori biti u ponudi niti kakav je pogon upotrebljen. Naravno, riječ je o pogonu na sve točkove, ali specifični detalji o tehnologiji ili barem o porijeklu tehnologije nisu poznati.

Ono što je svakako najzanimljivije u slučaju Lade C-Cross je činjenica da je za osnovu upotrebljena platforma Renaultovog Meganea aktuelne generacije. Naravno, ovjes je posebno razvijen i prilagođen za potrebe SUV-a, ali u unutrašnjosti ponuda prostora biće vrlo slična Meganeovoj. Kada serijska verzija Lade C-Cross dođe u prodaju očekuje se da će koštati oko 12.500 eura, pa će svakako biti najjeftiniji model u ovoj klasi. Koliki napredak u kvaliteti i pouzdanosti će sa sobom ova Lada donijeti, ostaje tek da se vidi.