SEAT IBZ Concept
0

Konceptna najava karavana iz SEAT-a

Sarajevo-x.com
Prava navala noviteta i konceptnih modela koja je počela sa otvaranjem sajma automobila u Frankfurtu obilježena je mnoštvom važnih modela koje će proizvođači uskoro uvrstiti u svoju ponudu i na taj način se pokušati izboriti sa padom tržišnih rezultata. Jedan od takvih automobila je i Ibiza u karavanskoj verziji, koja je predstavljena pod maskom konceptnog modela.

U skladu sa ustaljenom praksom veđine proizvođača i SEAT se odlučio na provjeren podizanja interesovanja tržišta tako što je prije premijere zvaničnog serijskog modela pripremio i najavni konceptnni model koji se u suštini minimalno razlikuje od gotovog automobila. Ovaj put riječ je o karavanskoj verziji zadnje generacije Ibize, a koja nosi ime Sport Tourer Concept.

Uz premijeru konceptnog Sport Tourera predsjednik kompanije SEAT Erich Schmitt istakao je da ovaj karavanski model predstavlja tek jedan od deset novih modela koje planiraju predstaviti u narednih devet mjeseci, do godinu dana čime zaista žestoko napadaju tržište koje se polako počinje oporavljati od posljedica recesije. U svakom slučaju Ibiza Sport Tourer bi mogla biti odlična najava novih uspjeha, a sudeći prema uspjehu sličnih modela ostalih proizvođača ovakva Ibiza bi trebala naići na odličan odziv.

U skladu sa pristupom SEAT-a i ovaj model karakteriše dinamičan dizajn, pa iako je riječ o karavanskoj karoseriji oštre linije i sportski detalji čine ga privlačni i kategorijama kupaca koji nisu prvenstveno porodični tipovi. Ujedno odlično promišljen oblik obezbjedio je i više nego dovoljno prostora za svakodnevni život prosječne porodice, dok bi i potrebe za prostorom pri putovanjima trebale biti u potpunosti zadovoljene. Kompktan oblik treba zahvaliti i činjenici da Sport Tourer nije porastao u širinu i visinu u odnosu na standardnu petovratnu verziju, pa za dodatni prostor treba zahvaliti isključivo dužini karoserije koja je povećana na 4,22 metra.

Sam izgled IBZ koncepta je prikladno spektakularan za jedan konceptni automobil, ali je i pored oštrih linija, futurističkih svjetala, odličnih felgi i avangardne bijele unutrašnjosti jasno da se ispod sveg tog glamura kriju obrisi već poznate Ibize.

Iz SEAT-a najavljuju da će IBZ Concept u serijskom izdanju doći tokom 2010. godine, kada će kao treća verzija upotpuniti ponudu Ibize i tako u skladu da tradicijom ove marke ponuditi odličan automobil koji nudi jedinstven kompromis praktičnog porodičnog automobila sa sportskim afinitetima.