Nova uzdanica iz Suzukija
0

Kizashi konačno u proizvodnji

Sarajevo-x.com
Nakon konceptnog modela, ali i brojnih najava Suzuki je konačno i zvanično predstavio svoju novu limuzinu i sa kojom sasvim opravdano ima velike planove.

Samo ime Kizashi koje u slobodnom prevodu znači "nešto važno dolazi" dovoljno govori o namjerama Suzukija sa ovim modelom. Tako je Kizashi prije svega porodična limuzina koja je oblikovana u evropskom stilu, gdje eleganciju upotpunjuje odlična tehnologija i japanski pristup gradnje kvalitetnih automobila. U svakom slučaju, na prvim fotografijama se može potvrditi da su uspjeli dizajnirati automobil koji je dorečen i atraktivan u dovoljnoj mjeri da postane prepoznatljiv i privlačan u klasi koja je prepuna dobrih i privlačnih automobila.

Prepoznatljiva maska na prednjem dijelu, dominantna svjetla uz elegantnu bočnu liniju i obilje fluidnih linija učinili su Kizashi savremenim ali ne i pretjerano ekstravagantnim što će mu vjerovatno obezbjediti dug vijek na tržištu. Detalji poput kratkih prevjesa otkrivaju da bi i dinamičke osobine trebale biti na nivou zadatka, dok 18-inčni naplaci i odlično uklopljen dvostruki završetak izduvnog sistema ističu i sportske afinitete Kizashija.

Dok dizajn karoserije predstavlja zaista pozitivno iznenađenje, nažalost, isto se ne može reći i za unutrašnjost. Potpuni nedostatak inspiracije vjerovatno je razlog zašto je Kizashi dobio konfekcijski enterijer koji ga ni po čemu posebnom ne ističe. Iz Suzukija obećavaju odličnu kvalitetu materijala ali i završne obrade, ali ipak za dbre rezultate u ovoj klasi neophodno je imati i barem naznake originalnog stila. Srećom, barem opreme neće nedostajati pa uz već uobičajene stavke prisutna su i sportski profilisana sjedišta, priključak za iPod, mogućnost povezivanja Bluetoothom, te odličan RockfordFosgate audio sistem snage 425 watti.

Za pogon Kizashija biće zadužen 2,4-litarski četverocilindarski benzinac koji će u „saradnji“ sa standardnim ručnim 6-stepenim mjenjačem ili opcijskim CVT mjenjačem biti dovoljan za sasvim pristojne performanse. Najavljeno je da će naknadno u ponudu biti uključeni i drugi motori, dok bi nešto kasnije trebao u ponudi hibridni model sa električnim i benzinskim motorom.

Zvaničnu svjetsku premijeru sa jasnim planovima Suzukija novi Kizashi imaće na predstojećem sajmu automobila u Frankfurtu, kada će biti poznate i cijene ovog modela, koje će definitivno imati presudnu ulogu u njegovoj egzistenciji na nemilosrdnom tržištu.