Noviteti
151

Kinezi "svoj" Land Rover prodaju za 21.700 dolara

Klix.ba
Besramna kineska kopija Land Roverovog modela Evoque u Kini se prodaje pod nazivom Land Wind X7, jer zvanična žalba Land Rovera upućena 2014. godine kineskim zvaničnicima očigledno nije naišla na razumijevanje.

Kinezi su zaista pretjerali, jer "njihov" crossover automobil Land Wind X7, posmatrano izvana iz svih uglova, besramno podsjeća na Land Roverov model Evoque. Uz nekoliko neznatno drugačijih karoserijskih stilskih detalja i drugačije oznake, sve ostalo na Land Windu faktički izgleda kao na originalnom britanskom modelu Evoque.

Zvanične pritužbe iz Land Rovera za krađu intelektualnog vlasništva, očigledno, nisu naišle na razumijevanje kod nadležnih kineskih zvaničnika, jer je Land Wind X7 zvanično predstavljen na kineskom automobilskom tržištu na kojem će se prodavati za samo 21.700 dolara, što je samo trećina iznosa koji Land Rover na kineskom tržištu traži za Evoque.

U Land Windu su izjavili da je X7 već naručilo 5.500 kupaca, a prvi primjerci u prodajnim salonima širom Kine trebali bi se pojaviti do kraja avgusta.