Noviteti
22

KIA u Frankfurtu: Novi Sportage i Optima privlačili poglede

Piše: Elvir Zubović
Foto: E. Z./Klix.ba
Kia je na sajmu automobila u Frankfurtu imala dvije važne premijere. Detaljno osvježena Optima sada je spremna da se uhvati u koštac sa evropskom konkurencijom, dok je potpuno novoj generaciji kompaktnog SUV-a Sportage uspjeh već sada skoro zagarantovan.

Kia premijerom u Frankfurtu uvodi snažniju verziju nove Optima za evropsko tržište, pa je tako Optima GT, koja još uvijek nosi predznak prototipa, dobila 2,0-litarski turbo benzinski motor koji proizvodi 245 KS pri 6.000 obrtaja u minuti i 353 Nm momenta od 1.350 do 4.000 okr/min.

Ovaj motor ispunjava Euro 6 propise o čistoći ispuha, a ujedno omogućava i odlične performanse pa Optima do 100 km/h ubrzava za 7,4 sekundi uz maksimalnu brzinu od 240 km/h). Što se tiče potrošnje goriva, Kia kaže da ovako pogonjena Optima troši 8,2 l/100 km u kombinovanom ciklusu i ima emisiju CO2 od 191 g/km.

Osim snažnijeg motora, Optima GT se ističe sportskim detaljima na karoseriji, novim aluminijumskim felgama i sa nekoliko novosti i modifikacija u kabini. Također dobila je i posebno podešen ovjes i nešto snažnije kočnice kako bi performanse bile u potpunosti iskorištene i izbalansirane.

Uz Optimu još važnija premijera Kia-e bila je novi Sportage. Kia-in kompaktni crossover dočekao je svoju četvrtu generaciju koja je 40 mm duži od svog prethodnika i ima 30 mm duži međuosovinski razmak koji sada mjeri 2670 mm.

Kia je Sportage predstavila u nekoliko verzija, a jedna od atraktivnijih je ona sa paketom GT Line koji donosi sportske dodatke na karoseriji, atraktivna LED svjetla, dvostruki završetak ispušnog sistema, ali i nešto čvršće podešen ovjes u odnosu na standardni model.

Posebno za ovu verziju GT Line namjenjen je 4-cilindrični 1,6-litreni turbo motor koji je poznat iz modela cee'd GT, te proizvodi 177 KS i 265 Nm momenta. Ostali motori u ponudi novog Sportagea uključuju atmosfersku verziju istog 1,6-litrenog motora sa 132 KS i 161 Nm, ali i 1.7-litreni CRDi turbodizel od 115 KS, kao i veći 2,0-litarski dizel sa 136 KS i 373 Nm i u verziji sa 184 KS i 400 Nm.

Važno je i to da je zapremina prtljažnika kod Sportagea porasla sa 465 na 503 litara, ali i to da ima raznovrsnu i bogatu opremu gdje spadaju flege prečnika od 16 do 19-inča, JBL ozvučenje kapaciteta 320 vati, grijanje zadnjih sjedišta kao i čitav niz sistema za pomoć vozaču i povećanje sigurnosti.