Noviteti
0

Kia Rio - mala limuzina

Sarajevo-X
Na predstojećem sajmu automobila u Detroitu, koji počinje sljedeće sedmice, Kia će javnosti po prvi puta prikazati potpuno novi model Rio.

Tako su ovih dana u javnost puštene prve slike tog modela i to u "Sedan" izvedbi sa 4 vrata. Kasnije, prije zvaničnog početka prodaje na Evropskom tržištu, biti će predstavljena i verzija sa 5 vrata, koja je svakako zanimljivija evropljanima. Simpatični sedan za Detroit ima dužinu od 4.24 m, a biti će opremljen 1.6 CVVT motorom sa 110 KS i 145 Nm. Mjenjač je 5 stepeni, a kasnije u ponudi će se nači i automatik. Iako dimenzije nisu bitno povećane, novi model će biti prostraniji, a i ukupan konfor je podignut na višu razinu.

Za Evropsko tržište detaljne specifikacije još nisu poznate, ali najavljeni su benzinski motori od 1.4 i 1.6 litara, kao i 1.5 litreni dizelaš. Postoji i mogućnost da top model predstavlja verzija sa 200 KS pokretana 2.0l Turbo motorom.

Ovome dosta u prilog idu i izjave iz Kie, u kojim se govori da je novi Rio prije svega namjenjen mlađim sportski orjentisanim ljudima. Uz to nastao je iz koncepta "Kia Sport", kojeg je pokretao upravo gore navedeni turbo motor. Nova Kia u prodaju u Evropu dolazi u ljeto ove godine, a Evropska premjera je zakana za auto salon u Ženevi.

B. K.

Vezani članci