Noviteti
1

KIA predstavila Rio četvrte generacije

Klix.ba
Južnokorejska automobilska kompanija KIA zvanično je predstavila četvrto izdanje jednog od svojih najpopularnijih modela.

Rio u svom četvrtom izdanju izgleda veoma dobro iz svih uglova, što je najbolje priznanje dizajnerskim timovima KIA-e koji, svako za svoje tržište, naporno rade u Njemačkoj, Sjedinjenim Državama i Južnoj Koreji.

I novi je Rio zadržao karakterističnu masku hladnjaka koja krasi posljednje modele KIA-a, ali je maska u ovom slučaju niža i šira. Kućišta prednjih svjetla u osnovi su redizajn kućišta s modela prethodne generacije. Sada su niža i u sebi nose LED dnevna svjetla u obliku slova U.

Rio je u ovom izdanju dobio i nova kućišta zadnjih svjetala opremljena LED tehnologijom, osjetno uspravljenije zadnje vjetrobransko staklo i kraći prevjes preko zadnje osovine.

U poređenju s odlazećim modelom, novi Rio duži je 15, širi 5 i niži 5 milimetara. Međuosovinsko rastojanje povećano je 10 milimetara (sada 2.580 mm), a ukupna dužina automobila iznosi 4.065 milimetara. Zapremina prtljažnika iznosi od 288 do 974 litre, ako su sklopljeni nasloni zadnjih sjedišta, a u KIA-i ističu da su po tom pitanju sada na vrhu klase u koju se Rio nominalno svrstava.

Unutrašnjost putničke kabine krasi novi multimedijalni sistem s kojim je fizički uklonjeno nekoliko tastera, a sama kontrolna tabla sada je više orjentisana prema vozaču. Novi je i multifunkcionalni upravljač. Uz bogatije pakete opreme vozač i njegovi putnici mogu očekivati grijana sjedišta, navigacioni sistem i kožom obložena sjedišta.

Novi Rio u evropske prodajne salone stići će prije kraja tekuće godine.