Super zmija sa 800 KS
0

Još jači i bolji Mustang

Sarajevo-x.com
Kada je ove godine predstavljena Shelby GT500 Super Snake verzija popularnog Mustanga, svi su se složili da je upravo to najbolji i najbrži Mustang koji je ikada proizveden. Ipak, Shelby je za narednu godinu pripremio još snažniju verziju.
Početkom 2011. godine tržištu supersportskih “muscle car” modela biće predstavljen Mustang koji će također nositi ime Shelby GT500 Super Snake, ali će se od ovogodišnje verzije prilično razlikovati.

Carol Shelby i njegova podružnica nisu bili zadovoljni sa 750 KS, koliko proizvodi aktuelni Super Snake, pa će model za 2011. raspolagati sa impresivnih 800 KS, dok će za skromnije kupce i dalje u ponudi ostati verzije sa 750 i 660 KS.

Među novostima koje donosi novi model će biti i opcije poput naplataka u atraktivnijoj antracitnoj boji, a dodatno će se isticati prepoznatljivim bijelim linijama na karoseriji i novim bočnim otvorima za protok zraka.

Proizvodnja Super Snakea sa 800 KS za narednu godinu počinje već ovog mjeseca, a planirana je serija od samo 1.000 primjeraka, u postrojenjima Shelbya u Las Vegasu, dok će i specijalizovane podružnice Shelbya preuzeti dio proizvodnje.

Uz više snage, Shelby se potrudio da najsnažniji Super Snake učini i lakšim, a zahvaljujući Ford Racing podesivim amortizerima, krućim oprugama i debljim stabilizatorima najsnažniji Mustang bi trebao bolje podnijeti dodatnu snagu i efikasnije je prenjeti na podlogu.

Zanimljivo je da Shelby osnovni Super Snake paket nudi za 30.245 američkih dolara, ili u protuvrijednosti za 23.480 eura, što znači da je ovaj znatno privlačniji i sposobniji Shelby skuplji za samo 250 dolara od standardnog Forda Mustanga GT.