Noviteti
31

Jeep predstavio Grand Cherokee edicije Trailhawk i Summit

Klix.ba
Jeep je na domaćem terenu (Sajam automobila u New Yorku) publici premijerno predstavio osvježeni model Grand Cherokee u edicijama Trailhawk i Summit.

Jeep Grand Cherokee Trailhawk dobio je masku hladnjaka motora koja ukrašava jubilarni Grand Cherokee 75th Anniversary Edition. Uz naziv Trailhawk stižu i crvene kuke za vuču ili izvlačenje, a kupcima kojima standardne 18-inčne felge nisu dovoljno markantne Jeep nudi i opcione 20-inčne felge na kojima su kevlarom ojačane "off-road" gume Goodyear Adventure.

Unutrašnjost edicije Trailhawk obložena je crnom kožom koja je prošivena crvenim koncem. Drugačija su i prednja sjedišta, a u standardni dio opreme spada i Uconnect multimedijalni sistem s kojim se upravlja preko 8,4-inčnog displeja. Vozaču su na displeju u ovom slučaju na raspolaganju i informacije koje su vezane za podešavanje i korištenje automobila daleko od ceste.

U takvim "off-road“ okolnostima svakako će pomoći i posljednja verzija sistema integralnog pogona Quadra-Drive II 4x4 uz koju stiže elektronska ograničena blokada diferencijala i podesivi zračni ovjes s kojim se može mijenjati udaljenost podnice od tla.

"Grand CherokeeTrailhawk na cesti se snalazi odlično, ali je njegov pogled uvijek usmjeren daleko od ceste", kažu u Jeepu.

Verzija Grand Cherokee Summit stiže u najluksuznijem izdanju do sada. Pored poliranih 20-inčnih felgi i novih LED prednjih svjetala za maglu, redizajnirani su i pojedini elementi na prednjem dijelu automobila. Unutrašnjost je obložena kožom svjetlijih tonova, a uz nivo serijske opreme i izbor materijala na svim panelima, Summit se s punim pravom svrstava u kategoriju luksuznih SUV-ova. Sistem pogona isti je kao i na modelu Trailhawk, uključujući isti diferencijal i zračni ovjes.

Jeep je već potvrdio da će se prije kraja naredne godine, pored ostalih motora, verzija Trailhawk moći dobiti i sa grupacijskim (Chrysler) 6,2-litarskim HEMI V8 motorom s mehaničkim kompresorom. Iako spomenuti motor u cestovnim modelima Dodge Charger i Challenger Hellcat razvija više od 700 konjskih snaga, zbog ograničenja klase kojoj pripada Grand Cherokee snaga motora će biti prigušena. U svakom slučaju, takav Trailhawk bit će osjetno snažniji od sadašnjeg najjačeg modela u ponudi za Grand Cherokee koji se krije iza oznake SRT.

Grand Cherokee Trailhawk i Summit u američke prodajne salone stižu krajem ljeta.