Noviteti
1

Jaguar XFR-S Sportbrake sa 543 KS spreman za Ženevu

Klix.ba
Jaguar je u potpunosti otkrio svoj model XFR-S Sportbrake uoči njegovog javnog debija na Sajmu automobila u Ženevi sljedeće sedmice.

Prije nekoliko dana se na internetu pojavila fotografija Jaguara XFR-S, a sada je i zvanično potpuno otkriven. Njegov je zadatak da se takmiči sa Audijem RS6 Avant i Mercedesom E63 AMG Estate. Karavan visokih performansi je od sedana preuzeo 5,0-litarski V8 motor sa turbopunjačem, koji razvija 543 KS uz 680 Nm obrtnog momenta, a uparen je sa osmostepenim automatskim mjenjačem sa Quickshift tehnologijom, koji koristi i model F-Type.

Jaguar XFR-S Sportbrake od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,8 sekundi, a njegova elektronski ograničena maksimalna brzina iznosi 300 km/h. Britanska kompanija je saopćila da u prosjeku troši 12,7 litara, dok emisija CO2 iznosi 297 g/km.

Iz Jaguara su reklid a su morali poraditi na stražnjem ovjesu zbog dodatne težine automobila. Podešen je aktivni elektronski diferencijal, kao i dinamička kontrola stabilnosti, a zaustavnu moć nude diskovi promjera 380 mm naprijed i 376 mm nazad. Opremljeni su specijalnim zračnim kanalima u svrhu boljeg hlađenja.

Automobil je dobio Varuna naplatke, krovni spojler i umetke od karbonskih vlakana na oba branika, kao i prednje Pirelli gume dimenzija 365/30 i stražnje.dimenzija 295/30.

Model će u Velikoj Britaniji biti dostupan od 1. aprila po cijeni od 100.000 eura.