Planirano samo 30 primjeraka
7

FOTO / Jaguar predstavlja XKR-S GT

Klix.ba
Jaguar je objavio da će na Sajmu automobila u New Yorku, pored ostalog, predstaviti poseban model svog coupea XKR koji se krije iza oznake XKR-S GT. Faktički, radi se o automobilu koji je stvoren za „slobodno vrijeme“ na trkalištu, ali se i dalje može registrovati i voziti javnim cestama.

Razvijen u Jaguarovom posebnom odjelu ETO (Engineered to Order), XKR-S GT karakteriše agresivna vanjština na kojoj se može primjetiti nekolicina karbonskih detalja. Uz poklopac motora sa posebnim usisnicima, tu je i ogromno zadnje krilo koje je, kao i difuzor, također napravljeno od karbona.

Na tamnim 20-inčnim felgama postavljene su gume Pirelli Corsa u dimenzijama 255/35 naprijed i 305/30 nazad. U unutrašnjosti dominiraju sportska sjedišta, presvučena kombinacijom kože i alkantare, prošivena crvenim koncem. Sliku kompletiraju detalji napravljeni od aluminijuma.

5-litarski V8 motor, uz pomoć mehaničkog kompresora, razvija 550 KS i 680 Nm obrtnog momenta. Prenos snage na zadnju osovinu vrši se preko 6-stepenog automatskog mjenjača, a tu je i aktivni diferencijal. Sve zajedno dovoljno je da XKR-S GT od 0 do 100 km/h stigne za 3,9 sekundi. Maksimalna brzina elektronski je ograničena na 299 km/h. Za natprosječnu upravljivost brine posebno podešen ovjes „ojačan“ adaptivnim amortizerima i dvostrukim oprugama. Poboljšan je i upravljački sistem, a za kočenje brinu karbonsko-keramički diskovi prečnika 398 (naprijed), odnosno 380 milimetara (nazad). Svih 30 planiranih primjeraka prodavat će se isključivo u bijeloj boji.