Osvježen Audi RS5
0

FOTO / I dalje među najljepšim kupeima

Sarajevo-x.com
Audi je na sajmu automobila u Frankfurtu predstavio svoj redizajnirani model RS5 Coupe, koji se i dalje smatra jednim od najljepših kupea sadašnjice.

U odnosu na prethodnika novi RS5 duži je za 23 milimetra, dok je širi i niži za 6 milimetara. U odnosu na standardni Audi A5, RS5 je niži za 20 milimetara.

Nema potrebe mijenjati ono što je već odlično, pa je pod prednjim poklopcem redizajniranog Audija RS5 Coupe opet poznati atmosferski 4,2-litarski FSI V8 motor koji na 8.250 okretaja u minuti razvija 450 KS. Tehnički veoma blizak 10-cilindarskom motoru iz supersportskog Audija R8, zvučni V8 nudi i 430 Nm okretnog momenta koji je na raspolaganju od 4.000 do 6.000 okretaja.

Prenos snage na sva četiri točka vrši se, ručno ili automatski, preko 7-stepenog S-tronic mjenjača. Distribucija snage na točkove može varirati od 70 odsto na prednju osovinu do 85 odsto na zadnju osovinu. Uz “launch control” koji spada u serijsku opremu, Audi RS5 Coupe od 0 do 100 km/h stiže za 4,6 sekundi. Maksimalna brzina elektronski je limitirana na 250 km/h, a na zahtjev kupca u Audiju su spremni ukloniti blokadu, pa će tada RS5 stići do 280 km/h. Za maksimalno prijanjanje tu je i pomični spojler na vratima prtljažnika koji se automatski postavlja u optimalnu poziciju kada automobil dostigne 120 km/h.

Audi uz aluminijumski sportski ovjes, opciono, za RS5 nudi i DRC (Dynamic Ride Control) sistem putem kojeg vozač može birati između tri načina rada ovjesa (comfort, auto i dynamic) uz koji se automatski prilagođava i rad upravljača, mjenjača i papučice gasa. Ako je automobil opremljen MMI navigacionim sistemom, vozaču se nudi i mogućnost moduliranja zvuka izduvnog sistema i mogućnost korištenja međugasa prilikom prebacivanja iz višeg u niži stepen prenosa. Novodizajnirane 19-inčne aluminijumske (ojačane) felge stižu sa gumama dimenzija 265/35, a u opciji se nude i 20-inčne felge na kojima su gume 275/30.

Uz performanse koje nudi Audi RS5 Coupe logično je očekivati i odlične kočnice, pa tako promjer kočnih diskova na prednjoj osovini iznosi 365 milimetara, dok radom kočnih kliješta upravlja po 8 klipova.