Predstavljeni Veloster, i40 i Elantra
0

FOTO / Hyundaijev svježi trojac stigao u BiH

Sarajevo-x.com
Dok je u Frankfurtu svijet automobila poplavljen novitetima u isto vrijeme je u BiH tržište novih automobila Hyundai preplavio sa istovremenom premijerom čak tri svoja nova modela. Sportski i neobični Veloster, moderni i luksuzni i40, te nova Elantra kao jedino poznato ime značajno su obogatili ponudu Hyundaija u BiH, ali i najavili ambiciozno podizanje kvalitete usluga ove marke.

Prije predstavljanja tri nova modela zvaničnici kompanije Hyundai Auto BH prijatno su iznenadili javnost najavom da će u roku od svega deset mjeseci u sarajevskom naselju Šip izgraditi savremeni prodajno-servisni centar koji će u potpunosti biti u skladu sa najstrožijim standardima Hyundaija u Evropi.

Vrijednost ove investicije iznosi 9 miliona konvertibilnih maraka, te predstavlja kapitalno ulaganje u razvoj ove marke, te će ujedno otkloniti problem nepostojanja objedinjene i kvalitetne servisno-prodajne lokacije, kao jedne od najvećih prepreka za tržišni rast.

Novi i40 kao Hyundaijeva perjanica

U namjeri da promijeni način na koji se tradicionalno percipira u Evropi, Hyundai predstavlja dinamičan i potpuno novi i40, koji je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem izdanju salona automobila u Ženevi.

Dizajniran i razvijen u evropskom centru za istraživanje i razvoj u Rüsselsheimu, u Njemačkoj, i40 koji pripada D-segmentu pomoći će Hyundaiju da se pozicionira kao "moderna premium" marka na kontinentu, nudeći kupcima obilježja luksuznog vozila i kvalitetu po prihvatljivim cijenama.

Hyundai i40, dužine 4,7 metara na evropska tržišta krenuo je u junu 2011. kao karavan, s jedinstvenom 5 godišnjom trostrukom garancijom, a zvaničnom prezentacijom u Sarajevu počela je i njegova prodaja u BiH.

Novi i40 će biti dostupan s četiri motora u skladu s normama Euro V, i to dva benzinska i dva dizel motora. Navedeni motori pokrivaju raspon snage od 115 KS do 177 KS, dok su u BiH za sada dostupni samo dizelski motori 1,7 CRDi sa 115 KS i 1.7 CRDi sa 136 KS.

Najpristupačniji i40 u karavanskoj verziji, sa paketom opreme Active i dizelskim motorom od 115 KS košta 46.990 KM do registracije, dok doplata za snažniji dizelaš iznosi 1.900 KM.

Elantra kao nova, moderna i pristupačna kompaktna limuzina

Nova porodična limuzina, predstavljena na Busan Auto Showu u Južnoj Koreji, na BH tržište je stigla uz i40 i Veloster. Ona ima čak 2 imena, pa se u Aziji zove Avante, a van tog kontinenta nosi naziv Elantra, a radi se već o petoj generaciji ovog modela.

Kao i do sada, sa novom Elantrom Hyundai predstavlja potpuno novi model, bez bitnih sličnosti u odnosu na Elantru četvrte generacije. Novu Elantru u Hyundaiju nazivaju "game-changer", jer je napravljena sa namjerom da bude najbolji automobil u klasi počevši od dizajna do opreme i performansi.

Na BiH tržište Elantra dolazi s benzinskim motorom zapremine od 1,6 litara i Euro 5 standarda, snage od 132 KS u kombinaciji sa 6-stepenim ručnim mjenjačem. Ovaj motor u Hyundai Auto BH smatraju najprimjerenijim domaćem tržištu zbog najboljeg omjera cijene i performansi, te potrošnje od 6,1 l/100 km. U ponudi će biti i 1.8 benzinski motor od 150 KS i mogućnost automatske transmisije. Elantra koristi i nove generacije čvrstih i laganih materijala te joj masa iznosi samo 1161 kg.

Najpristupačnija Elantra u BiH biće ona sa 1.6 MPi motorom od 132 KS i paketom opreme Comfort, te će koštati 29.990 KM do registracije. Doplata za snažniji 1,8-litarski motor iznosi 990 KM, a samo uz 1,6-litarski motor moguće je dobiti 6-stepeni automatski mjenjač, za koji trba doplatiti 2.190 KM.

Veloster - najneobičniji i najprivlačniji Hyundai do sada

Atraktivni Veloster donosi niz inovacija u segment kompaktnih Coupe automobila sa jedinstvenom 1+2 konfiguracijom vrata za lakši pristup na zadnja sjedišta. Također, Hyundai predstavlja i novi benzinski motor radne zapremine 1.6 litra, sa direktnim ubrizgavanjem goriva, te prvi Hyundaijev mjenjač sa dvostrukim kvačilom.

Hyundai Veloster dužine 4,22 metra na evropska tržišta stigao je još u maju ove godine, a sada je prisutan i na našem tržištu, također sa jedinstvenom Hyundaijevom 5 godišnjom trostrukom garancijom.

Uprkos niskoj silueti sa maksimalnom visinom od 1.39 metara, inteligentan raspored elemenata u interijeru svrstava Veloster u lidere klase po pitanju prostora i veličine prtljažnika. Međuosovinski razmak od 2,65 metara je isti kao i kod i30, i zaslužan je za prostrani putnički prostor sa visinom od 990 mm, dužinu od 1.114 mm i širinom od 1.412 mm. Zapremina prtljažnog prostora je 320 litara, te difinitivno svrstava Veloster među najpraktičnije kupee ove veličine.

Novi Hyundaijev sportski model pokreće 1.6 litreni četverocilindraš snage 132 KS, a kupcima će biti na raspolaganju šesterostepeni ručni ili automatski mjenjač. Početkom 2012. godine možemo očekivati i 1.6 GDI turbobenzinski motor koji proizvodi 208 KS pri 6.000 obrtaja u minuti, a koji će u potpunosti opravdati agresivni izgled Velostera.

Što se tiče naprednih tehnologija, Veloster serijski dolazi sa 7-inčnim TFT ekranom, omogućavajući atraktivnu platformu za Hyundai satelitsku navigaciju, te gledanje filmova pomoću DIVX softvera. Displej dolazi i s mogućnosti spajanja na Camcorder ili igraću konzolu Playstation.

Veloster je trenutno u BiH ponuđen sa jednim paketom opreme i jednim motorom, te sa prilično izdašnim mogućnostima doplatnih opcija. U osnovnom izdanju Veloster do registracije košta 35.490 KM, a doplata za 6-stepeni automatski mjenjač košta 1.890 KM.