Noviteti
17

Hyundai u Frankfurtu: Luksuzni, kompaktni, svestrani i sportski

Piše: Elvir Zubović
Foto: E. Z./Klix.ba
Hyundai je pripremio ozbiljan nastup za sajam automobila u Frankfurtu, toliko ozbiljan da gotovo nema segmenta u kojem nisu predstavili neki novitet. Također, pohvalno je da je gotovo paralelno sa premijerom u Frankfurtu, Hyundai Auto BH održao premijeru novog Hyundai Tucsona u Sarajevu za tržište Bosne i Hercegovine.

Hyundai uskoro želi ući i u premium segment, a upravo to je najavio u Frankfurtu konceptnim modelom Vision G Coupe. Iako je to za sada samo konceptni model Hyundai otvoreno najavljuje kako bi uskoro mogli predstaviti vrlo sličan luksuzni premium coupe koji će svakako poslužiti kao odskočna daska za ulazak ove marke i novih modela u premium segment.

Ovaj konceptni model je stvoren tako što su dizajnerski timovi iz Sjeverne Amerike, Evrope i Azije udružili snage u razradi dizajna koji je svrsishodan ali nenametljiv i koji će definitivno napraviti odmak za Hyundai u pogledu kvalitete ali i samog ugleda marke.

Konceptni model za pogon koristi poznati Tau V8 5.0-litarski motor razvija 420 KS pri 6.000 obrtaja u minuti i 519 Nm obrtnog momenta pri 5.000 obrtaja u minuti.

Konceptni N 2025 Vision Gran Turismo i WRC i20 ističu sportske ambicije

Centralno mjesto Hyundaijevog izložbenog prostora pripalo je konceptnom modelu N 2025 Vision Gran Turismo koji ustvari na velika vrata uvodi Hyundaijev N Performance sportski odjel. Ovaj koncept ujedno predstavlja i viziju ultimativnog trkaćeg automobila koji za pogon koristi hidrogen i gorive ćelije te ima snagu od čak 884 KS. Uz težinu od samo 972 kilograma ovakav auto bi trebao biti prava raketa na točkovima, ali na žalost za sada će se moći voziti samo u Gran Turismo 6 video igri.

Prvi pravi trkaći auto novog N Performance sportskog odjela također je predstavljen u Frankfurtu, a to je trkaća verzija aktuelnog i20 za Svjetski reli Šampionat. U odnosu na trenutno aktuelni reli automobil, novi WRC i20 ističe se optimiziranim rasporedom težine, boljom efikasnosti pogona i značajno boljom aerodinamikom, što bi ga trebalo učiniti konkurentnim u narednoj sezoni WRC-a.

i20 za sve potrebe

Hyundai je u Frankfurtu predstavio i posebnu verziju gradskog modela i20. Tako je dobivši verziju Active kompaktni i20 postao i svojevrsni crossover koji kombinuje prednosti kompaktnog gradskog automobila i povišenu podnicu sa ojačanjima karoserije za izlet u prirodu.

Naravno i20 Active dolazi samo s pogonom na prednje točkove, a ujedno će uvesti u ponudu novi trocilindarski 1,0-litarski turbo benzinski motor sa 100 KS i 120 KS koji će uskoro biti ponuđena i u standardnoj verziji i20-ke.

Tucson širi porodicu uspješnih SUV-ova

Razvijen i napravljen u evropskim pogonima Hyundaija, novi Tucson definitivno će se svidjeti evropskim kupcima. Prednjim dijelom veoma skladne karoserije koja je kreirana na novoj platformi dominira "kućna" heksagonalna maska hladnjaka na koju se naslanjaju kućišta velikih LED svjetala.

Crossover će kupcima biti dostupan u 11 boja karoserije, a iza otvorenih vrata dočekat će ih veoma kvalitetni materijali koji su korišteni za oblaganje natprosječno prostrane, komforne, prozračne i opremljene unutrašnjosti. Centralna konzola u potpunosti je orijentisana prema vozaču, a tu je i 8-inčni display multimedijalnog sistema preko kojeg se također upravlja i novom generacijom navigacionog sistema koji je više od tri puta brži od prethodnih verzija.

Tucson će se nuditi s 5 motornih opcija: 2 benzinska i 3 dizelska motora, s rasponom snage od 115 do 185 KS. Više o Tucsonu i njegovim cijenama u BiH možete pročitati ovdje.

Vezani članci