Noviteti
7

Hyundai i30 uz redizajn dobio i 186 KS

Klix.ba
Hyundai je predstavio redizajnirani i30, a uz estetske novosti stigle su i dosta bitniji tehnički noviteti. Napokon će i30 dobiti i snažniji motor za kupce koji ipak vole veće performanse od onih koje je do sada nudio i30.

Najvažnija novost svakako je uvođenje Turbo modela koji će biti ponuđen i u trovratnoj ali i u petovratnoj karoseriji. Jasno, u osnovi je to isti ili vrlo sličan auto kao KIA cee'd GT ili pro cee'd GT, ali s nešto manje snage jer KIA-e dolaze s 204 KS i 265 Nm, dok će Hyundai ponuditi 186 KS i isti obrtni moment. Snagu obezbjeđuje četverocilindarski 1,6-litarski turbo benzinski motor koji je uparen isključivo sa šest-brzinskim ručnim mjenjačem.

Što se tiče performansi Hyundai i30 Turbo ubrzava do 100 km/h za 8 sekundi dok maksimalna brzina iznosi 219 km/h.

Osim snažnijeg motora i30 Turbo također je dobio i posebno podešeni ovjes koji se bolje nosi sa dinamičnijom vožnjom, a uz to dolazi i sa 18-inčnim točkovima. Za zaustavljanje zaduženi su 300-ilimetarski prednji ventilirani kočni diskovi i 284 mm puni diskovi nazad.

Hyundai i30 Turbo biće lakše prepoznati zahvaljujući agresivnijim dodacima na karoesiriji poput izraženijih branika i pragova, ali i bi-xenon svjetala s LED dnevnim svjetlima, dok poseban detalj predstavlja dvostruki završetak izduvnog sistema.

Unutrašnjost je također dobila nekoliko poboljšanja kao što su sportska prednja sjedišta, crne obloge, posebna instrument tabla, te kontrastnim šavovi na sjedištima i oblogama.

Što se tiče standarnog i30, on dolazi s manjim kozmetičkim promjenama kao što je nova šestougaona prednja maska, nova ponuda felgi i nove boje za karoseriju u ponudi, i to Jet Black, Orange Caramel i Polar White.

Hyundai i30 će biti dostupan sa 1,6-litarskim turbodizelom u dvije verzije, sa 110 KS i 280 Nm i sa 136 KS i 280 Nm. Ponudu benzinskih motora počinje osnovni 1,4-litarski sa 100 KS i 134 Nm, dok snažniji izbor predstavlja 1,6-litarski motor sa 120 KS i 156 Nm.

Redizajnirani Hyundai i30, uključujući i Turbo verziju, stiže u prodaju već u prvim mjesecima 2015. godine.

Vezani članci