Hondino američko iznenađenje
0

Honda FC Sport najavluje novi val

Sarajevo-x.com
Honda je iznenadila javnost na sajmu automobila u Los Angelesu neočekivanim i dramatičnim konceptom za čiji je razvoj i dizajn zaslužan Jason Wilbur i Advanced Design Studio američkog odjela Honde.

Avangardan izgled koji na neobičan način iskorištava već prepoznatljive dizajnerske detalje Honde i kombinuje ih sa jedinstvenom konfiguracijom svakako zaslužuje i posebnu tehnologiju. Ideja vodilja dizajnerske ekipe bila je stvoriti sportski automobil budućnosti koji će se isticati vrhunskim voznim osobinama ali uz minimalno zagađenje okoline.

Tako je Honda FC Sport Design namjenjen za smještaj tri osobe, prvenstveno zbog idealnog rasporeda težine po osovinama i za što povoljnije težište, što je osnova dobrih voznih osobina svakog sportskog automobila. Tačnije, dizajneri su htjeli na jedan inovativan način pokazati kako bi trebao izgledati slavni NSX model u jednom vizionarskom rješenju. Tako je za pogon odabran snažan električni motor, koji omogućava vrhunske performanse ali i vožnju bez imalo štetnih gasova koji se ispuštaju u već napaćenu atmosferu. Upravo poseban raspored sjedenja omogućio je praktičan smještaj gorivih ćelija iza zadnjih sjedišta, dok su kapacitetne baterije smještene u samu sredinu FC-a, i to što je bilo moguće niže, opet radi što nižeg težišta cijelog automobila. Električni motor je smješten direktno iznad zadnje osovine, i to je bio finalni potez koji je doveo do idealnog rasporeda težine, ali i do vrlo prostrane i praktične putničke kabine.

U svakom slučaju, u Hondi nastoje pokazati i dokazati da neizbježna budućnost automobila pogonjenih na alternativna goriva ni u kojem slučaju ne mora i ne smije biti dosadna, te da će se iskonske vozačke potrebe i tada moći itekako zadovoljiti.