Noviteti
0

Hoće li se Mazda MX-5 nuditi sa turbo-motorom?

Klix.ba
Prema najavama koje stižu iz Mazde, njihov aktuelni roadster MX-5 uskoro bi se mogao ponuditi sa turbo-motorom, a također se spominje i verzija MX-5 MPS.

U izjavi za australijski internet portal Motoring, šef programa Mazdinog modela MX-5, Nobuhiro Yamamoto, rekao je da će aktuelna Mazda MX-5 u proizvodnji biti 10 godina. S tim u vezi, očekuje se da će automobil u drugom dijelu svog produkcijskog vijeka dobiti motor potpomognut turbo-punjačem, čime bi se na neki način sačuvala željena potražnja kupaca.

Yamamoto ipak nije u potpunosti oduševljen idejom o turbo-motoru, jer kaže da uz ugradnju turbo-punjača (i pratećeg međuhladnjaka) stižu i dodatni kilogrami, ali i određeni rizici kada se radi o ukupnoj pouzdanosti motora.

U Mazdi se, također, spominje i model sa oznakom MX-5 MPS, ali Yamamoto kaže da bi se u tom slučaju u popularnom roadsteru ipak zadržao atmosferski motor. Eventualni model MX-5 MPS imao bi poboljšane performanse atmosferskog motora koje bi se savršeno spojile sa laganim i izuzetno upravljivim automobilom.

Vezani članci