Noviteti
11

Hoće li Alpine koristiti Mercedes-AMG motore?

Klix.ba
I dok se u Renaultu zagrijavaju za lansiranje revitaliziranog podbrenda Alpine, u britanskom magazinu AutoExpress tvrde da će francuska automobilska kompanija adekvatne motore potražiti u kompaniji Mercedes-AMG.

Iako su informacije za sada nepotvrđene, u AutoExpressu misle da će saradnja Renaulta i Mercedesa zasigurno biti ostvarena, jer Daimler sa alijansom Renault-Nissan već uveliko ima ugovor o saradnji na razvoju platformi i pogonskih komponenti.

Potpredsjednik Renaultovog odjela za planiranje, Bruno Ancelin, spomenuo je motore AMG-a kao optimalno rješenje za automobil koji će na sebi nositi legendarni naziv Alpine, a produkcijska verzija konceptnog modela Vision u salonima bi se trebala pojaviti prije kraja godine.

"Pred nama su dva moguća rješenja: odabrati neki od postojećih motora koje na raspolaganju ima alijansa Renault-Nissan i pojačati ga shodno očekivanjima budućih vlasnika Alpine ili kupiti neki od motora koji se nude na tržištu. Ako je Aston Martin kupovao motore u AMG-u, zašto to i mi ne bismo uradili, uz ugovor koji imamo s Daimlerom?", kaže Ancelin.

Informacije iz drugih izvora ipak sugerišu da će prvu produkcijsku Alpinu pokretati četverocilindarski turbo-benzinski motor, a u planu za neke naredne modele mogli bi biti i 6-cilindarski motori. U Renaultu još uvijek ne znaju koliko će karoserijskih oblika ponuditi biti u kombinaciji uz uživljenu Alpinu, ali svaki od njih morat će biti kompatibilan sa sportskim karakterom brenda Alpine.

Vezani članci